StoryEditorOCM
Zdravljetihe noći

Noćni kašalj ometač je mirnoga sna, liječnici otkrili pet mogućih uzroka njegova nastanka

Piše MOZAIK SD
21. ožujka 2023. - 18:23

Noćni kašalj izrazito je neugodna pojava koja nam ometa miran san, pa tako i odmor. Često smo potpuno iznenađeni i ne znamo što ga uzrokuje.

Srećom, američki liječnici, pulmolozi iz Ohija i Clevelanda uspjeli su detektirati pet mogućih uzroka noćnog kašlja. To su:

1. Astma

Kod osoba s astmom obično su upaljeni dišni putevi, što može dovesti do poteškoća s disanjem, ali i do kašlja koji se najčešće pogoršava noću ili rano ujutro. Astmu mogu pratiti i stezanje u prsima te otežano disanje. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti astmu mogu liječiti lijekovi za brzo ublažavanje simptoma i lijekovi koje svakodnevno uzimate kako biste držali napade astme pod kontrolom, piše N1.

image

Astma je jedan od mogućih uzroka noćnoga kašlja

AFP

2. Refluks kiseline

Gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB je posljedica vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Najčešći simptom je žgaravica koja se osjeća ispod prsne kosti i u grlu. Osim žgaravice tu se pojavljuje i neugodno vraćanje želučanog sadržaja u grlo, teško gutanje, promuklost i kašalj.

Ako kašljete samo noću, refluks kiseline mogao bi biti krivac za vaš kašalj, navodi dr. Joseph Khabbaza, koji savjetuje da zadnji obrok pojedete 3-4 sata prije spavanja kako biste izbjegli kašalj tijekom noći.

"Klasični znak je kašalj koji počinje čim legnete u krevet", dodaje dr. Jonathan Parsons.

image

Pušenje je uzrok kronično opstruktivne bolesti pluća, jednog od mogućih uzroka noćnoga kašlja

Vlado Kos/Cropix

3. KOPB

Kronično opstruktivna bolest pluća (KOPB) uključuje kronični bronhitis i emfizem, navode stručnjaci s Johns Hopkins Medicine. Dr. Parsons pojašnjava da osobe koje pate od ove bolesti mogu imati naporni kašalj uz koji se proizvodi puno sluzi. Smatra se da je glavni uzrok KOPB-a pušenje cigareta. Oboljeli od KOPB-a mogu imati i druge simptome poput kratkoće daha, otežanog disanja i stezanja u prsima.

4. Upala pluća

Upala pluća je infekcija koja se javlja u plućima, a može izazvati kašalj s flegmom, vrućicu, groznicu, poteškoće s disanjem i bol u prsima tijekom kašljanja ili dubokog udisanja.

image

Ljudi često uzalud pokušavaju odgonetnuti uzrok noćnog kašlja (ilustracija)

Shutterstock

5. Postnazalno kapanje

Postnazalno kapanje, poznato kao sindrom kašlja gornjih dišnih putova, jedan je od najčešćih uzroka kroničnog kašlja. Uzrokuje ga sluz koja curi niz grlo (najčešće zbog alergije ili prehlade), koja golica živčane završetke, izazivajući kašalj, kaže dr. Parsons, piše N1.

Najvažnije u sprečavanju ove neugodne pojave jest otkriti ono što je uzrokuje pa se u tome smislu najbolje posavjetovati s liječnikom.

image

Kada se riješi uzrok noćnog kašlja, spavati je lijepo

Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2023 02:34