StoryEditorOCM
ZdravljeKOMPLEKSNA BOLEST

Iskusni stručnjaci upozoravaju kako je celijakija i neurološka bolest, ako se ne liječi razara jetru, uzrokuje rak...

Piše Javorka Luetić
8. srpnja 2024. - 09:04
Život s celijakijom nakon postavljanja dijagnoze donosi mnoge izazove, uključujući nedovoljnu svijest o štetnosti čak i najmanjih tragova glutenaCropix, Shutterstock

Prvi multidisciplinarni stručni skup "Celijakija u odraslih: nedovoljno prepoznat javnozdravstveni problem" održan je u organizaciji Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskoga liječničkog zbora. Skup je okupio vodeće stručnjake u području celijakije te brojnu publiku, koju su činili liječnici obiteljske medicine, nutricionisti, gastroenterolozi, farmaceuti, ali i brojni drugi zdravstveni djelatnici koji se u svojem radu susreću s oboljelima od celijakije.

Celijakija se već gotovo dvadeset godina sve manje razmatra kao pedijatrijska dijagnoza, budući da se može dijagnosticirati u bilo kojoj dobi. Ipak, svijest o ovome problemu i dubinsko poznavanje problematike još uvijek nije na poželjnoj razini među našim zdravstvenim djelatnicima.

Nasuprot tome, bezglutenska dijeta kao jedina i doživotna terapija za celijakiju danas je postala prehrambeni odabir široke populacije. Ipak, principi stroge bezglutenske prehrane znatno su kompleksniji od povremenoga odabira bezglutenskih proizvoda koji postaju sve zastupljeniji na policama naših trgovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 19:56