StoryEditorOCM
Tenispočetak kraja?

Đoković odustaje od čuvene dijete, ali i tenisa?! Navijači u panici: ‘Pogledajte samo što sad jede, nakon 15 godina!‘

Piše Sport SD
21. rujna 2024. - 10:33

Novak Đoković je oduvijek bio "isprogramiran" kada je prehrana u pitanju i zato je mnoge iznenadio njegov nedavni potez. Navijači su već u panici kako je ovo "početak kraja".

Srbin je poražen u Sofiji, ali meč je bio u drugom planu. U Bugarskoj se dobro proveo i pomalo odmorio od tenisa, a vidjeli smo ga kako se provodi i u noćnom klubu okružen prijateljima. Između ostalog, Grigor Dimitrov mu je želio na najbolji mogući način približiti Sofiju te ga je odveo da proba banicu, tradicionalno bugarsko jelo. Riječ je o piti koja se za razliku od gibanice - mota i savija u spiralu - i na koju su Bugari jako ponosni. Sudeći prema fotografijama, svidjela se i Đokoviću, no navijači su zamijetili jedan detalj. Đoković zbog dijete izbjegava jesti bilo kakvu vrstu tijesta, a sada je napravio neočekivani izuzetak.

- Novak Đoković jede kruh nakon 15 godina nakon što je ‘završio‘ tenis. Konačno je gotova glutenska dijeta, napisao je jedan od njegovih najvjernijih obožavatelja na društvenoj mreži "X", podijelivši fotografiju na kojoj se vidi kako Đoković jede spomenutu tradicionalno jelu u Sofiji, koje bi inače odbio.

Ovakav potez Đokovića, ali i neki drugi koji su neuobičajeni za kraj sezone, navijačima poručuju da je srpski tenisač nikad bliži odluci da se povuče iz tenisa, pa su već počeli "prihvaćati realnost" na društvenim mrežama. Drugi se uvjeravaju da je riječ o bezglutenskoj banici (svaka čast Dimitrovu ako ju je pronašao u Sofiji), a podsjećamo da je Novak na spomenutoj dijeti od 2011. godine, kada je primijetio da mu gluten smeta.

I tada počinju njegovi nevjerojatni teniski rezultati:

- Nisam na posebnoj dijeti zbog tenisa i pobjeđivanja u mečevima, već zato što je to dobro za moje tijelo. Ta dijeta je odraz mog stila života, rekao je Nole u intervjuu.

Kako se hrani Đoković?

- Zapitajte se: Kako se osjećam kada pojedem nešto nezdravo? Ne odmah, dok još osjećate okus šećera/soli/masnoće u ustima, već nakon toga. Kada jedete lošu hranu, vaše tijelo to zna. Šalje vam jasan i glasan signal: ‘Ova hrana je loša i platit ćete za to!‘ A koji su to signali? Probava vam možda nije najbolja, glava vam nije bistra ili jednostavno trpite - bol, započeo je Novak u jednom od poglavlja svoje knjige.

Prema njegovim savjetima, važno je jesti polako i svjesno, "davati jasne upute tijelu", biti pozitivan dok jedete, te da je važnija kvaliteta, a ne kvantiteta hrane. Evo kako točno izgledaju njegovi obroci.

Doručak

- Čim ustanem iz kreveta, prvo što napravim je to da popijem veliku čašu vode sobne temperature. Kao što sam već rekao, izbjegavam vodu s ledom, i to s razlogom. Kada pijete hladnu vodu, tijelo mora poslati više krvi u probavne organe za razgradnju te vode. Taj proces ima i svojih dobrih strana, jer zagrijavanje hladne vode također se troši i više kalorija, ali usporava se probava i ne šalje se dovoljno krvi tamo gdje je potrebno. Ujutro pijem samo mlaku vodu, a nakon malog istezanja i laganih vježbi, obično doručkujem sljedeće:

- Žitarice ili zobene pahuljice bez glutena

- Šaka miješanih orašastih plodova – bademi, orasi, kikiriki 

- Malo sjemenki suncokreta ili bundeve

- Voće odvojeno ili nasjeckano u zdjelu, npr. banane i sve vrste bobičastog voća.

- Žličica kokosovog ulja (volim ga zbog elektrolita i minerala)

- Rižino mlijeko, bademovo mlijeko ili kokosova voda.

Ručak

Nadalje, njegov tipičan ručak sastoji se od bezglutenske tjestenine i povrća. Tjestenina se radi od kvinoje ili heljde. Što se povrća tiče, izbor je velik i raznolik. Rikula, pečena paprika, svježa rajčica, ponekad krastavac, puno brokule i cvjetače, mahune, mrkve.

- Povrće kombiniram s tjesteninom, malo maslinova ulja i soli. Takva kombinacija sastojaka mi prija. Ne jedem teške umake poput umaka od rajčice. Umak od rajčice, čak i onaj koji ti mama sama napravi, obično se radi od konzerviranih sastojaka, što znači da ima dodataka. Osim toga, teški umaci usporavaju probavu, istaknuo je Đoković.

Večera

Kasnije, kad dođe vrijeme za večeru, Nole unosi dosta proteina u obliku mesa ili ribe (barem je to bilo prije nego što je u potpunosti odustao od namirnica životinjskog porekla).

- Obično jedem biftek, piletinu ili losos, ali samo ako je meso organskog porijekla, od životinja iz slobodnog uzgoja, ribe iz slobodnog ulova i slično. Što je hrana bliža prirodi, to je hranjivija, rekao je Đoković.

Disciplina je ključ

Uzimanje banice (ako je s glutenom) pravi je izuzetak u Novakovoj prehrani, posebno ako znamo koliko je discipliniran. Tako je poslije jedne od najvećih pobjeda u karijeri sanjao o čokoladi.

- U siječnju 2012., pobijedio sam Nadala u finalu Australian Opena. Meč je trajao pet sati i 53 minuta, što je bio najduži meč u povijesti AO-a i najduže finale singla na nekom Grand Slamu u open eri, rekao je Novak i otkrio kako se potom obratio svom fizioterapeutu Miljanu Amanoviću.

- Poslije pobjede sam bio u svlačionici u Melbourneu. Želio sam samo jednu stvar: da osjetim okus čokolade. A nisam ga osjetio od ljeta 2010. godine. Miljan mi je donio tablu čokolade. Odlomio sam jednu kockicu - jednu sićušnu kocku - stavio je u usta i pustio da mi se topi na jeziku To je bilo sve što sam dozvolio sebi. To je potrebno da bi se bilo broj jedan", kazao je Nole i potvrdio na osobnom primjeru koliko je odricanja potrebno za njegov nivo.

image
Pedja Milosavljevic/Cropix
image
Pedja Milosavljevic/Cropix
image
Pedja Milosavljevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 10:41