Kakva bi to jesen bila bez mirisnog, opjevanog voća za koje mnogi ne znaju niti koliko je zdravo, niti što bi, zapravo, s njim mogli napraviti? Budete li te sreće pa po dobroj cijeni naletite na tvrde i pomalo trpke voćke ili vam ih netko pokloni, najjednostavniji način za iskoristiti ih bit će, naravno, kompot, no znate kako se kaže: zašto jednostavno, kad može komplicirano?
Hajde, prestat ćemo komplicirati i svma onima koji već nisu pogodili o kojem je voću riječ otkrit ćemo da se radi o bliskim rodicama krušaka i jabuka, dunjama, a također ćemo vam otkriti što biste to s njima mogli napraviti. Odgovor je: sirup
Zašto biste se gnjavili s pripremom sirupa od dunja? Imamo odgovor i na to pitanje.
Sirup od dunje od pamtivijeka se koristi za ublažavanje cijele lepeze tegoba vezanih uz probavni sustav, od žgaravice i mučnine pa do čira na želucu, a moderna je medicina prepoznala djelotvornost aktivnih sastojaka dunje u tu svrhu pa se ekstrakti lišća i ploda dunje koriste za pripremu lijekova i pripravaka za osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, čira, refluksa i drugih gastrointestinalnih problema, ali, pored toga, i za podizanje imuniteta te za ublažavanje alergijskih reakcija.
Novija su istraživanja pokazala kako su dunje bogate vitaminom C i B, vlaknima i antioksidansima, zbog čega je sjajna pomoć u jačanju sposobnosti tijela da se odupre infekcijama, kao i za ublažavanje upalnih stanja, za poticanje probave, tretiranje posjekotina, ublažavanje boli u zglobovima...
Sve u svemu, nabavite dunje i bacite se na posao. Čak i ako vas ne muči ništa od spomenutog, sigurno vam neće biti naodmet imati pri ruci domaći sirup bez konzervansa, punog i osvježavajućeg okusa.
Sirup od dunje
Sastojci:
1 kg dunja
1 l vode
250 g šećera (može i ksilitol)
sok od 1 limuna
Priprema:
Dunje operite, odstranite im dlakavi dio na kraju nasuprot petelhki i peteljke pa ih narežite. Stavite ih u lonac zajedno s vodom i kuhajte ih na vrlo laganoj vatri oko 45 minuta. Kad omekšaju, maknite ih s vatre i pustite da se ohlade u vodi.
Ohlađene dunje procijedite kroz dvostruku gazu i dobro je pritisnite kako biste dobili što više tekućine. Želite li potpuno bistar sirup, nemojte jako pritiskati.
Soku dodajte šećer i limunov sok pa ih kuhajte na sasvim laganoj vatri, da se šećer otopi. Vrući sirup pretočite u staklenu bocu, dobro je zatvorite, zamotajte u dekicu i ostavite da se ohladi. Ohlađeni sirup čuvajte u hladanjku i prije korištenja razrijedite vodom ili mineralnom vodom.