StoryEditorOCM
Spiza plusovako je najbolje

Domaći sirup od višanja po starinskom receptu: znate li za ovu caku za čišćenje koštica? Odlična je, sve je puno lakše

Piše T. S. M.
20. lipnja 2024. - 18:10

Vikend je pred vratima, a kako čujemo bit će vruće kao u pećnici. U takvim uvjetima bolje nam se držati hlada i klimatiziranih prostora te pri ruci imati nešto osvježavajuće, a to znači da je pravi trenutak za napraviti domaći sirup od višanja.

To je puno lakše nego što vam se čini, a višestruko se isplati. Pod jedan, dobit ćete prirodan sirup kojemu ćete dobro poznavati sve sastojke,  pod dva, višnje su izvor cijele hrpe korisnih sastojaka, među kojima su i oni koji nam pomažu utonuti u san (a to po ovakvim vrućinama nije lako) i na koncu pod tri, uštedjet ćete na osvježavajućim napitcima.

image
Shutterstock

Još je jedan plus vrijedno spomenuti: ovakav sirup ne samo da možete razmutiti s vodom u sok, nego ga možete koristiti kao preljev za sladoled i kolače, savršen je s pana cottom i palačinkama, a super je i kao dodatak koktelima.

Recept koji vam donosimo je starinski, a količine su pozamašne pa ih prilagodite svojim potrebama odnosno količini višanja kojom raspolažete. Malo matematike neće vas ubiti.

Domaći sirup od višanja

Sastojci

5 kg višanja 
3 kg šećera
1 žlica limunske kiseline

Priprema

Voće operite, očistite od peteljki i lišća pa ga stavite u lonac i dobro izgnječite rukama (stavite rukavice). Zatim dodajte limunsku kiselinu, poklopite i ostavite da stoji do sutradan.

Sutradan procijedite kroz grubo cjedilo (bitno je odstraniti koštice i veće komade višanja) pa soku dodajte šećer i stavite ga kuhati.

Kad prokuha, smanjite vatru i kuhajte još 20-ak minuta pa sirup, još vruć, ulijte u sterilizirane staklene boce. Zatvorite ih i ostavite da se ohlade pa pohranite na hladnom i tamnom mjestu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 18:11