StoryEditorOCM
Slatkosavršeni desert

U ovom kolaču možete uživati vrlo brzo nakon što se zaželite nečeg slatkog: uz par sastojaka brzo je gotov i ne peče se

Piše S. Š.
26. kolovoza 2024. - 16:46

Ljetni dani pozivaju na osvježenje, a što je bolje od laganog i prozračnog, voćnog i vrlo ukusnog deserta koji volimo jesti, ali i pripremati?

Popularni kolač u ovoj verziji zaista je prava ljetna fantazija - tiramisu s borovnicama i limunom. S obzirom na to da se ne peče, priprema je brza i jednostavna pa tiramisu predstavlja idealan kolač u kojem možete uživati vrlo brzo nakon što se "zaželite nečeg slatkog".

Ovaj osvježavajući desert spaja bogatstvo kremastog tiramisua s kiselkastim notama limuna i slatkim okusom svježih borovnica. Uz malo mašte, nekoliko sastojaka i manje od pola sata vremena, možete stvoriti savršeni ljetni desert koji savršeno balansira između slatkog i osvježavajućeg, baš kao i ljeto samo. Ova, malo drukčija verzija popularnog klasika, garantiramo, oduševit će vas!

Tiramisu s borovnicama i limunom

Sastojci:

1-2 limuna
550 g borovnica
170 g šećera
60 ml vode
500 g mascarponea ili tučenog vrhnja
85 g piškota

Priprema:

Naribajte limunovu koru te iscijedite oko 60 ml soka.

U posudi srednje veličine pomiješajte 220 g borovnica, 55 g šećera i 15 ml vode i sve kuhajte na srednje jakoj temperaturi otprilike pet minuta ili dok borovnice ne omekšaju i sok se ne zgusne - pritom povremeno miješajući. Kad je gotovo, prebacite smjesu u zdjelu srednje veličine i dodajte joj 220 g borovnica pa sve lagano izmiješajte.

Pripremite sirup od limuna: pomiješajte 55 grama šećera i ostatak vode te zagrijavajte na jačoj temperaturi do tri minute. Dodajte 45 ml soka od limuna i pola žličice limunove kore.

U posudi srednje veličine pomiješajte mascarpone, preostali šećer, 15 ml soka od limuna i preostalu limunovu koru.

U tepsiji dimenzija 20x20 cm poredajte polovinu piškota. Koristeći kist, na njih nanesite pola količine limunova sirupa od limuna. Nakon toga ravnomjerno nanesite mješavinu borovnica. Preko borovnica poredajte preostale piškote. Ponovo, koristeći kist, nanesite preostali sirup, a zatim nadjev od mascarponea. Prekrijte i ostavite u frižideru preko noći. Prije serviranja na kolač "nabacite" ostatak borovnica i uživajte u osvježavajućem desertu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 20:25