StoryEditorOCM
Slatkobogat, a lagan

Tiramisu s dvije kreme oduševljava svježinom okusa i topi se u ustima: popularna slastica još je bolja u ljetnoj verziji!

Piše T. S. M.
9. kolovoza 2024. - 07:05

Limun je jedan od najomiljenijih okusa ljeta, a u ovom slučaju je nadahnuće za još jednu verziju omiljenog kremastog deserta, tiramisua. Donosimo vam recept s kojim će vam ljetno izdanje popularne slastice ispasti još bolje, jer ćete u jednom kolaču moći uživati u dvije prefine kreme - jednoj s okusom limuna, a drugoj s okusom mascarponea, kao kod klasičnog tiramisua.

Vama prepuštamo izbor hoćete li ga napraviti u jednoj velikoj posudi, kao kod tradicionalnog tiramisua, ili ćete ga posložiti u čašama, kao zasebne porcije. Jedno je sigurno: okusom vas neće razočarati.

Tiramisu s limunom

Sastojci:

250 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
300 ml toplog mlijeka
100 ml soka od limuna
150 g šećera
50 ml vode
50 g maslaca (po želji)
1 žličica kukuruznog škroba
24-30 piškota
3 jaja

Priprema:

Pomiješajte limunov sok, šećer (kristal) i vodu pa ih zagrijavajte na laganoj do umjerenoj vatri. Odvojeno pomiješajte jaja s kukuruznim škrobom. Kada se šećer počne topiti, dodajte smjesu jaja/kukuruznog škroba i kuhajte uz miješanje 6-9 minuta, dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Dodajte maslac pa maknite s vatre. Pustite da se ohladi pa prekrijte plastičnom folijom i spremite u hladnajk.

Mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu miksajte 1-2 minute pa ohladite najmanje 15 minuta.

Jedan po jedan keks kratko umočite u toplo mlijeko i stavite na dno posude. Rasporedite oko 1/4 kreme od mascarponea, a zatim pola kreme od limuna. Redajte slojeve dok sve ne potrošite, a vrh ukrasite po želji. Pospite limunovom koricom i dobro ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 23:35