StoryEditorOCM
Slatkosvi će je voljeti

Torta kao stvorena za rođendan: Tamara nam je otkrila kako se radi slastica nježnog biskvita i bogate kreme omiljenog okusa

Piše T. S. M.
29. rujna 2024. - 10:15

Nismo sigurni zašto se ova torta naziva sladoled torta, jer u njoj nema sladoleda niti su u njenu pripremu uključeni aparat za sladoled i zamrzivač, ali eto, to joj je ime. Puno važnije od naziva je to što je riječ o torti nježnog, prozračnog biskvita i bogate kuhane kreme okusa vanilije, ma znate one torte kakve svi vole, osobito dok su djeca.

Baš takvu tortu, i to baš lijepo ukrašenu, predstavila je Tamara s Instagram profila Tamara domaći recepti, a nama je dopustila da ga podijelimo s čitateljima Slobodne Dalmacije. Imate li uskoro na rasporedu kakav rođendan, osobito ako je riječ o dječjem, upravo ste pronašli recept koji vam treba.

image

Privatni album

Sladoled torta

Sastojci:

Biskvit:

12 bjelanjaka
12 žlica šećera
12 žlica brašna
1/2 praška za pecivo

Krema:

12 žumanjka
200 g šećera
1 puding od vanilije
1 žlica gustina
200 g maslaca ili margarina
500 ml mlijeka

Dodatno:

300 ml mlijeka (za natapanje kora)
slatko vrhnje (za premazati tortu)

Priprema:

Izmutite bjelanjke sa šećerom pa im postupno dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te sve izmiješajte mikserom na najnižoj brzini

Pecite u plitkom, širokom limu na papiru za pečenje, na 180 stupnjeva, oko 20 minuta.

Pečenu vruću koru odlijepite od papira, prerežite na 3 dijela i prelijte mlijekom.

Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom pa dodajte gustin i puding koji ste prije toga razmutili sa 100 ml hladnog mlijeka.

Ostatak mlijeka (400 ml) zakuhajte pa lagano ulijte pripremljenu smjesu u njega te kuhajtei dok se krema ne zgusne.

Kuhanu kremu pokrijte prianjajućom folijom, kada se ohladi dodajte joj izmiksani maslac pa promiješajte mikserom.

Kremu podijelitie na 3 dijela, nadjenite i premažite šlagom i dobro ohladite prije posluživanja.

Napomena: premda sam kremu podijelila na 3 jednaka dijela, gornji sloj kreme izgleda tanko jer sam njime premazala cijelu tortu (nakon čega sam ju premazala šlagom). 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 10:31