StoryEditorOCM
Slatkojesenska slastica

Torta s jabukama po receptu ove Splićanke očaravajuće je kremasta. Oduševit će ljubitelje hrskave kore i toplih začina

Piše T. S. M.
21. studenog 2024. - 08:10

Ako su vam dosadile standardne pite i štrudeli, vrijeme je da malo proširite slastičarske vidike. U tu svrhu pripremili smo vam jedan baš dobar recept, a dobili smo ga od splitske zaljubljenice u kužinavanje, Tonke Petričević koju možete pratiti na Instagramu Tonka, reci ručak.

E pa Tonka ovog puta kaže: jesenska mileram torta!

"Kombinacija kiselkastog voća, osvježavajuće kreme i hrskavog posipa s lješnjacima i zobenim pahuljicama nas je osvojila" priznala je Tonka pričajući o finom kolaču koji će oduševiti ljubitelje jabuka, cimeta i vanilije.

image
Privatni album

Jesenska mileram torta

Sastojci:

Kora:

250 g glatkog brašna
100 g šećera
80 g maslaca
1 jaje
1 vrećica praška za pecivo

Krema:

500 ml mlijeka
800 g milerama
2 vrećice praška za puding od vanilije
150 g šećera
2 vrećice vanilija bourbon šećera

Nadjev s jabukama:

6 velikih kiselijih jabuka
1 kockica maslaca
1 žličica cimeta
2 vrećice vanilija bourbon šećera
Sok jednog manjeg limuna
Po potrebi (ovisno o jabukama) još malo šećera

Posip:

4 žlice zobenih pahuljica
4 žlice sjeckanih prženih lješnjaka
1 vrećica vanilin šećera
Oko 40 g maslaca

Priprema:

Prvo pripremite koru. Pjenjačom umutite šećer i jaje. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju sjedinite s komadićima hladnog maslaca. Povežite u kompaktnu mekšu smjesu, oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru oko pola sata.

Pripremite nadjev s jabukama. Jabuke ogulite i očistite pa narežite na tanke fete. U dubljoj tavi zagrijte malo maslaca pa dodajte jabuke i ostale sastojke. Dinstajte 7-8 minuta, dok većina soka ne ispari. Prohladite na sobnoj temperaturi.

Ohlađenu koru razvaljajte i smjestite u okrugli kalup promjera 24-26 cm (dno i strane).

Kalup prethodno premažite maslacem i obložite masnim papirom.

Rasporedite otprilike pola količine dinstanih jabuka na dno.

Skuhajte puding - dio mlijeka pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za puding pa skuhajte u preostalom mlijeku. Odmah u vrući puding umiješajte mileram. Dobro povežite. Izlijte kremu po jabukama. Rasporedite ostatak dinstanih jabuka pa pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 40 minuta.

U međuvremenu pripremite posip. Pomiješajte vanilin šećer s lješnjacima i pahuljicama. Dodajte im usitnjeni hladni maslac pa samo kratko pomiješajte prstima da dobijete mrvičastu smjesu. Nakon 40 minuta nakratko izvadite tortu iz pećnice i pospite je smjesom. Vratite i pecite još 30 minuta (ukupno se peče oko 70 min). Dobro ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 08:12