StoryEditorOCM
Slatkoima ‘ono nešto‘...

Pahuljasto mekani kolač sa šljivama: priprema je malo neobična, ali svaki je zalogaj pravi užitak. Obožavamo ovaj recept!

Piše T. S. M.
23. rujna 2024. - 08:10

Ako niste neki ljubitelj prhkog tijesta niti vam je posebno stalo do kora za pite, a ne da vam se gnjaviti s krumpirovim tijestom za knedle, onda ste poprilično zakinuti za slastice sa šljivama. Kakva šteta... No rješenje postoji. Imamo recept za kolač od šljiva koji se zaista lako priprema, a tako je pahuljasto mekan da nosi naziv pahuljasti kolač od šljiva. Ne morate se bojati da vam biskvit neće uspjeti niti da će vam kore za štrudel biti žilave - ovo je sasvim druga priča...

Sve što trebate napraviti je napraviti poprilično rijetko tijesto i zatim ga izliti po šljivama, međutim ono što ovom kolaču daje "ono nešto" je jedna mala caka. Prije nego spojite šljive i tijesto, voće ćete najprije malo peći i to u posudi ispunjenoj otopljenim maslacem. Ne zvuči loše, zar ne?

Pahuljasti kolač sa šljivama 

Sastojci:

500 g šljiva
165 g šećera
30 g badema u listićima
120 ml mlijeka
120 ml slatkog vrhnja
 4 jaja 
1 vanilin šećer
1/4 šećera s rumom (ili žlica ruma)
2 žlice smeđeg šećera
1 žlica glatkog brašna
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Šljive operite, prepolovite i izvadite im koštice. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzija.

Izmiksajte jaja, bijeli šećer, vanilin šećer i rum šećer, ako ga koristite. Kad smjesa postane pjenasta i svijetla, dodajte brašno, a nakon što se sve sjedini, dodajte mlijeko i vrhnje.

U posudu za pečenje dodajte maslac pa ga zagrijte u pećnici dok ne zapjeni. Dodajte šljive i smeđi šećer pa pecite 5 minuta, zatim izvadite i zalijte tijestom te pospite listićima badema.

Pecite oko pola sata, dok površina ne porumeni i postane čvrsta, ali je kolač još uvijek svijetao i mekan. Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite sa sladoledom ili slatkim vrhnjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 08:12