Ponekad nam je sasvim dovoljna kockica čokolade, ponekad nam se prohtije kakav jednostavan kolač poput pite od jabuka, no tu i tamo treba si udovoljiti pravom, raskošnom slasticom - osobito ako je prilika takva da se njome možemo pred nekim pohvaliti. Treba li vam recept za kolač kojim ćete sve oboriti s nogu, pronašli ste ga.
Fine, kremaste baron kocke po receptu koji smo dobili od Mile Kovačević (čiji je Instagram profil @_mmmila predivna zbirka fotografija i recepata) slojevita su slastica okusa čokolade i maline. Mila spretno kombinira biskvit s lješnjacima, kuhanu kremu s okusom čokolade, žele od maline i ganache - priznajte da je takvom sloju teško odoljeti.
Za ovakav kolač trebat će vam nešto više truda i vremena nego za prosječnu slasticu, ali mi vjerujemo da se to itekako isplati.
Baron kocke
Sastojci:
Biskvit:
6 bjelanjaka
150 g šećera
1 žlica oštrog brašna
1 žlica mljevenih lješnjaka
1 žlica kakaa
Krema:
6 žumanjaka
150 g šećera
350 ml mlijeka
1 puding od čokolade
100 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
Žele od malina:
300 g malina
200 ml vode
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 žlice škrobnog brašna (gustina)
Ganache:
100 g čokolade za kuhanje
100 g slatkog vrhnja
Priprema:
Za biskvit mikasajte bjelanjke u čvrst snijeg postupno dodajući šećer. Ručno umiješajte brašno, lješnjake i kakao pa smjesu rasporedite na papirom za pečenje obloženu veliku posudu za pečenje. Pecite 20 minuta na 170 °C, pustite biskvit da se ohladi pa ga prerežite kako biste dobili dva uža komada biskvita.
Za kremu izmiksajte žumanjke, puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka i šećer zagrijte pa ih postupno uz miješanje dodajte smjesi jaja i pudinga. Stavite smjesu na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok ne dobijete gustu kremu. U još vruću kremu dodajte izlomljenu čokoladu pa promiješajte i pustite da se krema ohladi te na kraju u kremu umiješajte izmiksani maslac sobne temperature.
Za žele od malina voće kuhajte na laganoj vatri sa šećerom, vanilin šećeron i malo vode. Ostatak vode pomiješajte sa škrobnim brašnom i dodajte ga voću pa kuhajte uz miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Za ganache na laganoj vatri zagrijte vrhnje do točke vrenja, dodajte mu izlomljenu čokoladu i dobro promiješajte.
Na jedan komad biskvita nanesite polovicu čokoladne kreme, na kremu stavite polovicu želea od malina, zatim ide drugi dio biskvita pa ostatak kreme, potom ostatak želea i na kraju ganache.