Tražite li recept za sasvim posebnu, vrlo kremastu i čokoladnu tortu, ne tražite dalje. Mi smo ga pronašli umjesto vas i to na pravoj adresi. Chef Leo Jurešić, Riječanin koji vam je poznat iz Masterchefa, a njegove slastice voli i Severina, na svom je Instagramu objavio recept za čokoladnu verziju torte San Sebastian, poznate i pod nazivom baskijska zagorena torta.
Riječ je o torti od sira i slatkog vrhnja u koju ide tek mrvica šećera, a posebnost joj je u tome što za vrijeme pečenja dobije karakterističnu tamnu koricu. U ovoj verziji, zbog dodatka čokolade i kakaa, korica je manje primjetna, ali ipak je na svom mjestu, na vrhu kolača.
Ono što nam se sviđa kod Leove verzije, pored toga što sadrži čokoladu kojoj nikad ne znamo reći ne, je to što je vrlo kremaste i nježne strukture, čini nam se još mekšom i bogatijom od onih koje smo vidjeli dosad.
Vjerujemo da je Leo postigao pun pogodak s ovim receptom i jedva ga čekamo isprobati. Uz njegovo dopuštenje prenosimo vam recept pa ga isprobajte i vi.
Chocolate San Sebastian
Sastojci:
350 g čokolade (50-55%)
520 g slatkog vrhnja
900 g krem sira
180 g šećera
8 g cacao praha
17 g brašna
350 g jaja
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva. Za to vrijeme, pripremiti kružni kalup promjera 24 cm sa papirom za pečenje.
U zdjelu staviti čokoladu i vrhnje te miješati na pari dok se čokolada ne otopi.
U zdjelu miksera staviti krem sir, šećer, cacao i brašno te miksati na laganoj brzini.
Nakon što se smjesa razradila postepeno dodati jaja.
Na kraju dodati ohlađenu čokoladu i vrhnje.
Peći otprilike 25 minuta s uključenim ventilatorom.
Ohladiti na sobnoj temperaturi te pustiti minimalno preko noći u hladnjaku.