Ako ste se zaželjeli dobrih, domaćih, tradicionalnih kolača a pritom volite slastice s čokoladom i orasima, imamo pravu stvar za vas. Dobili smo super recept za polumjesece. To su, ako ih se možda ne sjećate, oni fini kolačići karakterističnog oblika, a sastoje se od tankog, ali mekanog biskvita s orasima i dvije vrste kreme, nekoć su se radili za sve moguće vrste proslava, no u novije su im vrijeme popularnost ukrali modernije slastice.
Mi ćemo ih se s guštom podsjetiti, a isto savjetujemo i vama. Ako se s njima još nikad niste upoznali, recept koji smo dobili od Helene Pudić (ovdje možete pronaći još njenih recepata) izvrsna vam je prilika.
Polumjeseci
Sastojci:
Kora
4 bjelanjka
150 g maslaca
150 g šećera
70 g brašna
150 g oraha (ili lješnjaka)
Krema
4 žumanjka
150 g šećer u prahu
1 vanilin šećer
Čokoladna krema
100 ml mlijeka
100 g šećera
100 g čokolade
100 g oraha
100 g maslaca
Priprema:
Napravite snijeg od bjelanjaka, a maslac sobne temperature izmiješajte sa šećerom.
U maslac dodajte prosijano brašno i mljevene orahe. Brašno i orahe umiješajte špatulom (ne mikserom), a zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Na pleh promjera 30*20 a moze i malo veći, staviti papir za pečenje te peći na 180°C oko 20 - 30 minuta, odnosno dok rubovi ne dobiju zlatno smedju boju.
Dok se biskvit peće napravite žutu kremu: žumanjke umutiti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom te izliti na vrući biskvit. Pećnicu ugasite te ostavite u ugašenoj pećnici oko 30 minuta da se krema osuši.
Čokoladna krema: prkuhati mlijeko i šećer, ugasiti vatru pa dodati maslac i čokoladu, miješati dok se sve ne istopi i sjedini. Dodati orahe i izliti na osušenu kremu.
Staviti preko noći u hladnjak te posuti orasima.