Kako je lijepo kad kuća zamiriše na toplo pecivo, zar ne? Mekani domaći kiflići, kruh hrskave korice, tek ispečena sočna pita s jabukama... sve su to mirisi koji nas vraćaju u djetinjstvo - ili barem u neku kuću koju smo posjetili i ostali zadivljeni vještinom domaćice ili domaćina.
Jedan od mirisa iz te kategorije, one u kojoj su mirisi svježe pečenih poslastica kojima je teško odoljeti, je miris friških, mekanih buhtli punjenih domaćim džemom. Joj, sad smo već pretjerali, previše vas mučimo... nećemo više. Slijedi recept za domaće buhtle i to odličan, jer smo ga dobili od Petre Sabljić koju možete pratiti na Instagramu Mama kuharica.
Buhtle
Sastojci:
500 g glatkog brašna
80 g šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljenog maslaca
2 dcl toplog mlijeka
1 jaje
prstohvat soli
malo limunove korice
Za aktivaciju kvasca:
1 svježi kvasac
1 žličica šećera
1 žličica brašna
1 dcl mlijeka
Dodatno:
džem
šećer u prahu za posipanje
malo maslaca ili kiselo vrhnje + vanilin šećer za premazati buhtle
Priprema:
Najprije aktivirajte kvasac - u malu zdjelicu ili čašu usitnite kvasac pa dodajte žličicu brašna i šećera, prelijte toplim mlijekom, promješajte i ostavite 10 minuta.
U drugu zdjelu stavite sve ostale sastojke (osim mlijeka) pa dodajte kvasac nakon što se aktivirao i postepeno dodajte toplo mlijeko kako biste zamjesili glatko tijesto.
Tijesto ostavite na toplom 1 sat da se udvostruči, zatim ga kratko premjesite pa odvajajte i formirajte kugle, svaku kuglu razvucite malo u ruci i stavite punjenje po želji pa ponovo zamotajte u oblik kugle.
U nauljeni lim za pečenje stavite buuhtle jednu do druge i na kraju prekrijte krpom pa ostavite još 15-ak minuta.
Buhtle stavite u hladnu pećnicu, upalite na 175 stupnjeva pa pecite 25-30 minuta.
Na pola pečenja buhtle premažite maslacem pa opet zadnjih 5 minuta premažite s još maslaca i nakon toga pomiješanim kiselim vrhnjem i vanilin šećerom (ako želite).
Pečene buhtle malo ohladite i pospite šećerom u prahu.