StoryEditorOCM
Slanofino pecivo

Kiflići sa šunkom, mekani toliko da se tope u ustima i neodoljivo ukusni: tajna je u ovom sastojku, sigurno ga već imate

Piše T. S. M.
20. rujna 2024. - 19:54

Jede vam se neko fino, toplo i slano pecivo? A ne da vam se paliti pećnicu i puno čekati? Nema problema, znamo što vam treba. Naš recept i malo brašna i maslaca. Može i mast, poslužit će i ulje, samo smanjite količinu za nekih 10 posto. Trebat će vam i krumpir. Da, krumpir i to ne za punjenje nego za tijesto. Zahvaljujući tom sastojku tijesto će biti osobito mekano i podatno.

Dobit ćete ukusne kifliće od mekanog, pomalo lisnatog tijesta. Možete ih puniti čime god hoćete, a nama su najdraži sa pancetom ili s malo dobre šunke i pikantnog sira poput cheddara, no dobro će se uklopiti manje-više bilo koja vrsta. Neki ih vole puniti čak i ajvarom.

Mekani kiflići

Sastojci:

350 g krumpira
250 g brašna
250 g maslaca
150 g dimljene šunke
150 g ribanog sira
2 jaja
sol

Priprema:

Očistite oko 350 g krumpira pa ga skuhajte, ocijedite i zgnjećite te potom odmjerite 250 grama. Dodajte mu istu količinu brašna i maslaca, jedan žumanjak i sol.

Zamijesite tijesto pa ga ostavite da se odmori oko pola sata. Zatim ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na dbljinu oko 1,5-2 cm i preklopite kao omotnicu za pisma. Pustite ga da se odmori oko pola sata pa ponovite postupak još dva puta.

Nakon što ste treći put preklopilo tijesto, razvaljajte ga na oko 0,5 cm debljine pa režite krugove uz pomoć čaše. Na sredinu svakog kruga stavite smjesu od ribanog sira i sitno sjeckane dimljene šunke, preklopite svaki komad u polumjesec i malo mu izvucite krajeve u oblik kiflića.

Premažite kifliće preostalim bjelanjkom pomiješanim s preostalim jajem, po želji pospite krupno mljevenim paprom, sezamom, kimom ili drugim začinom po želji. Pecite kifliće na 190-200 stupnjeva 15-ak minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 19:55