StoryEditorOCM
Slanokrepka i ukusna

Starinski recept za riblju juhu za pomazat pjat: nabavite friške ciple, poslužit će i fileti iz leda, a ovaj sastojak...

Piše T. S. M.
14. kolovoza 2024. - 12:46

Ako vam je dosta salatica i pohanih tikvica i rado biste nešto pojeli "na žlicu", znači da ste "zreli" za jednu dobru, zasitnu riblju juhu. Upravo bismo tako mogli opisati starinsko riblje jelo iz grčke kuhinje koje je nadaleko poznato pod nazivom psarosoupa. Riječ je o gustoj juhi u koju osim ribe idu krumpir, mrkva i, vjerovali ili ne, poriluk. 

Što se tiče ribe, obično se koriste cipli, što friškiji to bolje, no ako ih nemate pri ruci poslužit će vam i riblji fileti iz leda, pri čemu su škrpina i mol najbolji izbor.

Zanimljiv je i dodatak za osobit okus - limun - koji jelu daje svježinu i čini ga, pored poriluka, ribljom juhom kakvu još vjerojatno nikad niste probali.

image
Shutterstock

Psarosoupa

Sastojci

500 g friških cipala
1,25 litara vode
120 ml maslinovog ulja
1/2 žlice crnog papra u zrnu
3 mrkve
2 krumpira
1 poriluk
1 luk
1 limun (sok)
1 stabljika celera
1/4 vezice peršina
sol

Priprema:

Stavite mrkvu, celer, poriluk, luk, krumpir, papar u zrnu i stabljike peršina zajedno s vodom u veliki lonac na srednje jaku vatru. Posolite i pustite da smjesa prokuha, smanjite vatru i kuhajte još 20-ak minuta dok mrkva i krumpir ne omekšaju.

Ulijte temeljac u novi lonac, a povrće procijedite finim cjedilom i stavite na tanjur odbacivši zrna papra i stabljike peršina.

Stavite pola povrća natrag u temeljac i grubo ga zgnječite vilicom. Dodajte maslinovo ulje i riblje filete te ostavite da juha zakuha. Pirjajte 20-30 minuta ovisno o debljini ribljih fileta i dodajte sok od limuna. Promiješajte i maknite s vatre.

Rasporedite kuhano povrće i komade ribe zajedno s juhom u tanjure i odmah poslužite ukrašeno svježe nasjeckanim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 18:41