StoryEditorOCM
Slanodelicija

Dvobojni ajvar po receptu slavnog kuhara koji je Tito osobito volio: evo u čemu je caka, jednu stvar ne smijete napraviti

Piše T. S. M.
25. rujna 2024. - 15:00

Ako se još uvijek nećkate oko pripreme domaćeg ajvara, upravo ste naišli na još jedan maleni glasić koji će vas nagovarati da se toj ideji ipak priklonite. Da, znamo da je posao zamoran i pepav, ali trud se isplati ako imate dobre sastojke i dobar recept. 

Za sastojke se pobrinite sami, pri čemu, to je valjda jasno, prednost treba dati domaćima i uzgojenima uz što manje kemije, a mi smo se već pobrinuli za dobar recept. Poprilično je jednostavan, sadrži samo pet sastojaka i navodno ga je osmislio jedan od najpoznatijih kuhara s ovih prostora, Stambol Geštamov. Uz taj se ajvar veže još jedan kuriozitet: navodno ga je obožavao Josip Broz Tito, a Geštamov ga je specijalno za njega pripremao u dvije boje, crvenoj i zelenoj.

image
Shutterstock

Ideja o dvobojnom ajvaru poprilično nas je zaintrigirala, već smo zamislili vrlo dekorativne teglice sa slojevito posloženim ajvarom, ali malo smo se zaletjeli, uopće nije bilo tako. Ajvar je zapravo pripreman u dvije varijante, jednoj od zelenih paprika, drugoj od crvenih. No ni to nije loše, možda biste nekoga mogli iznenaditi zelenim ajvarom?

U svakom slučaju, prenosimo vam recept koji smo pronašli na portalu Žena. Pomalo je zbunjujući pa smo ga pokušali dovesti do smisla. Problematično je različito navođenje količina - u popisu sastojaka navodi se samo broj paprika (25) i patlidžana (jedan), dok su svi ostali sastojci samo spomenuti, bez navođenja količina, da bi u napomenama bilo navedeno kako na 10 kg očišćenih paprika ide 200 g soli i 1 l ulja. Po računici da je u kilogramu u prosjeku šest paprika, odnosno sedam očišćenih, došli smo do izračuna koji slijedi u nastavku.

image
Andrej Isakovic/Afp

Primijetit ćete da je među sastojcima navedena i esencija, za one koji ne znaju o čemu je riječ to je ocat s 80% alkohola koji se koristi za konzerviranje te da među sastojcima nema šećera, a razlog za to je što je Titu, s obzirom na dijabetes, bio zabranjen. Primijetit ćete i da se navodi kako se povrće nipošto ne bi smjelo peći u pećnici nego na štednjaku. Možda je baš u tome tajna...?

Ajvar u dvije boje

Sastojci:

25 crvenih ili zelenih paprika
65 g soli
35 ml ulja
1/3 žličice esencije
1 patlidžan

Priprema:

Paprike i patlidžan ispecite na štednjaku, nikako u pećnici, zatim ih očistite i sameljite u stroju za mljevenje mesa.

U široj posudi dobro zagrijte ulje, dodajte mljeveno povrće i kuhajte uz neprestano miješajte. Pred kraj prženja, kada kipuća voda počne ostavljati trag na dnu posude, dodajte sol i esenciju. Kratko prokuhajte i maknite sa štednjaka.

Za to vrijeme čiste staklenke zagrijte u pećnici na 100 stupnjeva i u njih ulijte vrući ajvar. Staklenke vratiti u pećnicu na pola sata da površina ajvara dobije koricu. Staklenke zatvorite, umotajte u deku i ostavite ih da se ohlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 15:02