StoryEditorOCM
Pričejedna lipa fešta

Vinski festival po mjeri čovjeka: bili smo na Street Wine Fest u Kuni na Pelješcu i oduševili se. Evo čime točno

Piše Kruno Filipović
21. kolovoza 2024. - 20:45

Od Pelješca do Kvarnera, od rukatca preko žlahtine, grka i pošipa do sansigota pa sve do plavaca, od sira, pršuta i roštilja do zabavnih radionica, dječjeg igrališta i plesa na ulicama - sve se to našlo u sklopu vinskog festivala održanog pod nazivom Street Wine Fest u Kuni na Pelješcu.

Prirodno je da se u pripremi sezone, tijekom proljeća, drže veliki profesionalni sajmovi i festivali koji imaju drugačije ciljeve, uglavnom dobra priprema za sezonu, pisanje vinskih karti, nabava vina, otvaranje novih kanala i sklapanje novih partnerstava. Međutim, jednom kada sezona krene, trebaju nam ovakvi mali, ugodni i simpatični vinski festivali od kojih se obično sastoje naše najljepše uspomene s ljetovanja, a koji ujedno izlagačima mogu biti financijski zanimljivi.

image
Privatni album

Na pozornici festivala koji je počeo 17. kolovoza točno u 19.30 dočekale su nas Marina Krstičević s vrlo zanimljivim kulturološkim pogledom na vino u sprezi s ostalim aspektima života u Kuni i Monika Neral sa zanimljivim usporednim kušanjem peljeških i kvarnerskih vina. Od izlagača, na štandovima su nas dočekali; Casa Boschi, Edivo, Antičević, Hilić, Jurica, Jurović, Madirazza, Marlais, Matuško, Matković, Milinović, Monte Cristo, Bibich, Palihnić, Violić i Vukas.

image
Privatni album

Vinski festivali po mjeri čovjeka već su duže vrijeme zapravo najbrojniji u našoj zemlji. Jedino što za mnoge vjerojatno niste čuli. Nizu se pridružio i ovaj, značajem veći od svojih stvarnih dimenzija. Tijekom ljeta u nekim se mjestima održi i više malih vinskih festivala koji se ponavljaju u određenim razmacima. Ovakve male fešte na kojima se osim vina, koja su u prvom planu, izlaže i lokalna hrana i neki folklorni elementi, a pruža se uvid i u lokalne običaje, često puno uspješnije odolijevaju osjećaju komercijalizacije i masovne produkcije. Svakako bi bilo lijepo vidjeti da preuzmu prvenstvo i odrade osobniju i intimniju promidžbu vinara nekog kraja.

image
Privatni album

Uz mještane, na prirodnim lokacijama, s domaćim proizvodima, ovo su festivali na koje posjetitelji odlično reagiraju. Ovdje možete uistinu osjetiti duh ljeta koji vraća u djetinjstvo. Sva lica ozarena, svi osmjesi iskreni, topli pogledi, ljudi koji plešu, vinari koji ispredaju svoje priče…

image

P

Privatni album

Što je to točno bilo toliko dobro na ovom festivalu? Ne nekim naročitim redom, festival je zanimljiv i lokalnim ljubiteljima vina jer geografski gledano, prisustvovali su izlagači od Vukasa najistočnije na Pelješcu do Bibicha iz Sjeverne Dalmacije, a kroz radionice su se vina protegla i do Kvarnera. Sadržajno, festival je pazio i na malene posjetitelje koji su dobili svoje privremeno igralište. Organiziran u glavnoj ulici, ona je nakratko postala vinska šetnica i omogućila uvriježeni format promenadnog kušanja. Na toj ste privremenoj šetnici sreli sve koje znate i upoznali neke nove, a kako je Fest odmicao, dobar izbor glazbe pokrenuo svačije noge.

image
Privatni album

Cijeli je događaj zračio svojom namjerom da se posjetitelji zapravo prije svega dobro zabave i druže uz izvrsna vina. Divna je atmosfera zasigurno najvažnije postignuće organizatora i valjat će dobro paziti da se ona očuva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 03:43