StoryEditorOCM
ProstorijaPOVRATAK OSNOVAMA

Dvije glinene posude i malo pijeska. Kad vidite što je napravio u 5 minuta, učinit ćete isto!

Piše MZAIK SD
18. studenog 2023. - 11:25

Izumi dolaze u svim oblicima i veličinama. Neki su jednostavni, drugi pomiču granice kvantne fizike. Pravo mjerilo izuma nije samo koliko dobro radi ili kako je impresivno projektiran, već kako mijenja naše živote. Jedan takav želimo predstaviti u ovom članku, piše Dom i Dizajn.

U ruralnoj sjevernoj Nigeriji nema hladnjaka. Većina ljudi nema niti struju. Dakle, lako kvarljivu hranu morate odmah pojesti, inače će propasti. Mohammed Bah Abba, lokalni učitelj, razvio je genijalno rješenje: Pot-in-Pot sustav za hlađenje. Sigurno se pitate kako radi?

Ovaj sustav, koji je razvio Mohamed Bah Abba iz Nigerije, hladi hranu isparavanjem, bez upotrebe električne energije. Arapski izraz za ovaj uređaj je "zeer", pa se ponekad naziva i "zeer pot".

Sustav hlađenja posuda u posudi sastoji se od dvije ugniježđene porozne glinene posude s pijeskom između, plutenim čepovima i tkaninom koja pokriva otvor.

Potreban materijal:

1 x veća posuda od terakote + tanjurić

1 x manja posuda od terakote

2 x plutena čepa za otvore u posudama ili ljepljiva traka

1 x stara majica

Fini pijesak

Voda

Lijevak

Postupak:

Začepite rupe u posudama plutenim čepom ili ljepljivom trakom. Zatim manju posudu stavite u veću, a prostor između njih ispunite pijeskom koji zatim natopite vodom. Bilo bi dobro ako možete za manju posudu koristiti posudu s manjim otvorom, poput vaze ili vrča od terakote. Unutarnja posuda zatim se može napuniti voćem, povrćem ili pićima; mokra krpa pokriva cijelu stvar. Dok voda u pijesku isparava kroz površinu vanjske posude, ona prenosi toplinu, odvlačeći je od unutarnje jezgre. Patlidžani ostaju svježi 27 dana, umjesto uobičajena tri. Rajčice i paprike traju do tri tjedna.

Napomena: Vodu dodajete postepeno. Ideja je dati vodi vremena da se upije u pijesak i posude od terakote. Može potrajati.

Koliko se može rashladiti (teoretski): unutarnja temperatura sustava za hlađenje posude u posudi ovisi o vanjskoj temperaturi zraka, vlažnosti, strujanju zraka oko posude i o tome stoji li posuda na suncu. U idealnim uvjetima, unutarnja temperatura trebala bi se približiti onome što meteorolozi zovu "temperatura vlažnog termometra".

Ukupni trošak: oko 55 eura, ako morate kupiti pijesak i posude. Mohamed Bah Abba ih prodaje za 40 ¢ po komadu u Nigeriji, piše Dom i Dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:36