StoryEditorOCM
GastroDole meso, gore...

Liječnici savjetuju: Pazite na raspored namirnica u hladnjaku! Imaju i preporuku za jaja, a toga se malo tko drži

Piše Silvia Rudinović
21. srpnja 2024. - 18:01

Vrućine kakve ovih dana vladaju idealne su za razvoj bakterija koje mogu prouzročiti trovanje hranom. Kvarljive narmirnice treba držati u hladnjaku i paziti na rok trajanja, no liječnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističu kako je prilikom pohrane važno paziti na raspored namirnica u hladnjaku.

"Svježe meso pohranite na najnižoj polici kako biste spriječili kapanje njegovog soka po drugoj hrani. Mliječne proizvode čuvajte na hladnijoj polici". Njihova je preporuka izvaditi jaja iz kartonske ambalaže, jer izvana može biti zagađena.

image
Josko Supic /Cropix

"Pazite na temperaturu na kojoj čuvate hranu. Provjerite radi li hladnjak na optimalnoj temperaturi, osobito ako je pun namirnica ili ga često otvarate. Temperaturu hlađenja možete provjeriti tako da stavite termometar u najhladniji dio hladnjaka, uz stražnji zid blizu motora hladnjaka – temperatura ne smije biti viša od 4 do 5 Celzijevih stupnjeva", navode u uputama i ukazuju na još jedan propust kojeg mnogi rade: "Nipošto ne stavljajte vruću hranu u hladnjak".

Koliko dugo koja namirnica može stati u hladnjaku? Tu se nije dovoljno osloniti na vlastita osjetila.

"S mesom budite posebno oprezni! U normalnim uvjetima, svježa govedina, janjetina i teletina može se u hladnjaku očuvati do četiri dana, a mljeveno meso te perad i riba jedan do dva dana".

Svakako treba izbjegavati doticaj sirovih namirnica i već pripremljene hrane, a termički obrađenu hranu na ovim visokim ljetnim temperaturama ne smije se ostaviti na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Nakon što se ohladi, termički obrađenu hranu treba spremiti u hladnjak, najdulje dva dana. Hranu iz hladnjaka može se podgrijati samo jednom.

05. rujan 2024 18:14