StoryEditorOCM
Panoramanema dovoljno radnika

Pandemija covida i rat u Ukrajini izazvali nestašicu tampona i ugrozili proizvodnju: ‘Naši pogoni rade 24 sata dnevno kako bismo obnovili zalihe‘

Piše HINA
15. lipnja 2022. - 08:30

Pandemija covida 19 i rat u Ukrajini ugrozili su proizvodnju tampona u SAD-u, prouzročivši ozbiljne probleme u nabavi sirovina i pronalaženju radne snage i ispraznivši police u brojnim trgovinama i ljekarnama.

Zbog pandemije naše tvornice nemaju dovoljno radnika, što je utjecalo na zalihe, objašnjava glasnogovornik Edgewell Personal Carea, matične kompanije Playtexa i o.b. tamponsa.

"Naši pogoni rade 24 sata dnevno kako bismo obnovili zalihe i očekujemo normalizaciju (situacije) u idućim tjednima", istaknuo je u razgovoru za BBC.

Na manjak radne snage nadovezao se rat u Ukrajini, koji je podigao cijene sirovina.

image
Stefani Reynolds/Afp

Cijene pamuka i plastike za tampone visoke su i jako osciliraju, objasnio je za BBC glavni financijski direktor Procter & Gamblea (P&G) Andre Schulten.

P&G proizvodi tampone Tampax i godišnje proda 4,5 milijardi kutija tampona u zemljama širom svijeta, podsjeća BBC.

Čelnica američke dobrotvorne organizacije Girls Helping Girls Period Elise Joy ističe da dio odgovornosti za nestašicu snose i kupci.

"U ovom trenutku zaista je važno da ljudi kupuju samo ono što im je potrebno. Nisam stručnjakinja za nabavne lance, ali znamo da je nestašicu nekih proizvoda koju smo svi iskusili na početku pandemije izazvalo gomilanje zaliha", rekla je Joy.

image
Stefani Reynolds/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 01:18