StoryEditorOCM
Životsnaga volje

Dirljiva priča poznate manekenke, nakon amputacije potkoljenica našla je snage da se vrati: Mjesecima sam pod tušem vrištala na Boga. A onda sam prihvatila sebe i krenula

Piše PSD
9. kolovoza 2022. - 16:09

Postoje životne priče koje motiviraju, o ljudima koji se suoče s teškoćama, ali se ne predaju, nego se bore. Jedna od tih priča je i priča modela Lauren Wasser.

Rođena kao dijete dvaju modela, Pamele Cook i Roberta Wasserburgera, u Kaliforniji ranih 1990-ih, Lauren se družila s top modelima, prvi put pozirala s majkom kada je imala samo dva mjeseca, bavila se atletikom i košarkom.

Ali onda je u listopadu 2012., sa 24 godine, završila u bolnici u Santa Monici.

"Našli su me kod kuće bez svijesti, imala sam temperaturu skoro 42, bubrezi su mi otkazali. Imala sam dva srčana udara i davali su mi samo jedan posto šanse da preživim. Kad su me nakon tjedan i pol uključili na aparat za održavanje života, bila sam puna tekućine, imala sam 90 kg, kosa mi je bila toliko raspuštena da su mi obrijali glavu, a noge su mi bile crne od gangrene. Tek kad sam čula medicinsku sestru kako govori da će morati amputirati mladu ženu, shvatila sam da govori o meni.

image

S kolegicama top-modelima u Milanu

Miguel Medina/AFP

Napustila sam bolnicu tri mjeseca poslije u invalidskim kolicima i vratila se kući, šokirana, pokušavajući se pomiriti sa svojom novom stvarnošću. Osam sam mjeseci sjedila na stolici pod tušem vrišteći na Boga, pitajući se zašto i kako se to dogodilo. Nisam mislila da ću ponovno biti voljena, definitivno nisam mislila da će me modni svijet ikada prihvatiti", rekla je Lauren Wasser za britanski Vogue.

Preuzimanje kontrole nad sobom

Ona je priznala da je neko vrijeme imala i suicidalne misli sve dok nije shvatila da mora prihvatiti novi identitet.

"Oduvijek sam voljela zlato, pa sam odlučila napraviti nakit od svojih stopala, nešto što ljudi gledaju i čime su fascinirani. Bližila sam se tridesetoj, planirala sam postati majka i očajnički sam željela vratiti svoj život kao sportašica, ali zbog boli sam živjela u zatvoru, mrzeći svaki dan. Znala sam da nemam izbora nego se podvrgnuti drugoj amputaciji. To je bila najbolja odluka za moju budućnost i moju sreću. To je značilo da sam preuzela kontrolu.

image

'Hodajući za Louis Vuitton, osjećala sam se kao da sam napravila puni krug'

Patrick T. Fallon/AFP

Svjedočila sam kako industrija polako prihvaća inkluzivnost, ali morala sam se izboriti za svoje mjesto. Nije postojao nacrt za model poput mene. Rijetko se netko poput mene pojavio na pisti. Morala sam napraviti svoj vlastiti put egzistencije. Hodajući za Louis Vuitton, osjećala sam se kao da sam napravila puni krug. Kao gay žena, mislim da svatko zaslužuje imati nekoga tko čini da se osjeća posebnim i voljenim", rekla je Lauren za britanski Vogue.

Osvrnula se i na to zbog čega je bila primljena u bolnicu sa sindromom toksičnog šoka, stanjem uzrokovanim viškom bakterije Staphylococcus aureus, što je rezultiralo amputacijom obje noge, a bilo je povezano s upotrebom tampona. Unatoč činjenici što ih je, kaže, koristila prema uputama.

Vlastodršci bez 'tampon zone'

"Činjenica je da na tržištu nema istinski sigurnih proizvoda za menstruaciju. Potrebno je više transparentnosti i više informacija o tome što se može dogoditi ako koristite tampone, a odgovornost bi trebala biti na korporacijama da to osiguraju. Uzmimo reklame za tampone: vidite djevojku kako trči plažom, ali gdje je upozorenje o potencijalno fatalnoj štetnosti koju proizvod može izazvati? Pitanje je kada će se briga o zdravlju žena početi ozbiljno shvaćati? Nadam se da će dokumentarac koji radim o svom iskustvu natjerati vlastodršce, ali i javnost, da vide mračnu stvarnost kroz koju sam prošla", rekla je ona na tu temu za britanski Vogue.

image

'Kao gay žena, mislim da svatko zaslužuje imati nekoga tko čini da se osjeća posebnim i voljenim'

AFP

"Srećom, moji dani više nisu ispunjeni vikom na Boga. Trenutno treniram za New York City Marathon. Najviše uživam u malim stvarima: živjeti u sunčanom Los Angelesu; šetati moja tri psa; što sam zaljubljena u moju nevjerojatnu djevojku. Ponovno osjećam vjetar u kosi. Moj život je tako lijep. Ne osjećam se drugačije, samo stvarno, stvarno sretno i blagoslovljeno," rekla je Lauren Wasser, koja je prošlog svibnja u srebrnom kaputu zatvorila izložbu Louis Vuitton Cruise u San Diegu, za britanski Vogue. .

kako vidimo, riječ je o inspirativnoj životnoj priči o ženi koja se suočila s iznimno readikalnim medicinskim zahvatom u ranoj mladosti. Ali je našla načina da prihvati sebe i uživa u životu.

Svaka čast,Lauren Wasser!

image

Lauren Wasser: Morala sam se izboriti za svoje mjesto. Nije postojao nacrt za model poput mene. Rijetko se netko poput mene pojavio na pisti. Morala sam napraviti svoj vlastiti put egzistencije

Miguel Medina/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 16:22