StoryEditorOCM
Panoramaprestižni popis

Lonely Planet odabrao 12 najboljih otoka u Europi: jedan je hrvatski, i to na prvom mjestu! Hvar? Ne...

Piše mozaik sd
17. lipnja 2024. - 16:50

Lonely Planet je izdvojio 12 najboljih otoka u Europi, a jedan hrvatski zauzeo je prvo mjesto na popisu - prenosi N1.

1. Korčula, Hrvatska

Tapiserija vinograda, maslinika i gustih šuma prekriva Korčulu, najzeleniji među dalmatinskim otocima. Nalazi se samo 3 km od kopna i razumljivo je da brojni turisti ovdje dolaze tijekom ljeta, no Lonely Planet svakako preporučuje posjetiti otok i izvan sezone.

Dobro očuvani srednjovjekovni gradovi i sela na otoku preplavljeni su povijesnom arhitekturom, od gotičkih, renesansnih i baroknih palača grada Korčule do jednostavnih kamenih kućica i seoskih kuća u unutrašnjosti.

image

Korčula

Tom Dubravec/Cropix

Korčula je idealna za pješačenje ili vožnju bicikla da malih vinarija i mlinova, a tu možete također uživati i u tradicionalnim plesovima, vjerskim procesijama i glazbenim izvedbama te uživati na pješčanoj plaži kakve gotovo nema nigdje drugdje u Hrvatskoj.

2. Skiathos, Grčka

Na ovom otoku pronaći ćete predivne plaže, svjetlucavu uvalu posutu šljunkom, stjenovitu uzvisinu okruženu morem i mnogo više od toga.

image

Manastir na Skiathosu

Guiziou Franck/hemis.fr/Hemis Via Afp

3. Sardinija, Italija

Najveći otok u Sredozemlju nakon Sicilije, Sardinija je izuzetno karizmatična destinacija na kojoj ćete pronaći predivne bijele plaže i spektakularne zaljeve.

image

Bosa i tvrđava Malaspina na Sardiniji

Markus Lange/Robertharding Via Afp

4. Korzika, Francuska

Jedinstven identitet ovog otoka izbija iz svakog sela na brežuljku, a krasi ga nevjerojatan krajolik, pješčane plaže i uvale, guste šume i zelene doline te planinski grebeni i stjenoviti rtovi koji su raj za istraživače na otvorenom.

image

Corse-du-Sud na Korzici

Robert Palomba/Only France Via Afp

5. Menorca, Španjolska

Španjolski dragulj obavijen plažom koju zapljuskuje pjenušavo Balearsko more primjer je održivog turizma još od prije nego je to postalo poštapalica. Dva grada na otoku pričaju priče o njegovoj ratnoj prošlosti: lučka prijestolnica Maó (Mahón) pršti arhitekturom pod britanskim utjecajem, dok šarena Ciutadella donosi više španjolskog ugođaja.

6. Saaremaa, Estonija

Najveći otok u zemlji dom je šumi hrasta i smreke, krševitih morskih stijena i malih sela koja još uvijek slijede drevne ritmove ruralnog života. Jedan od najdojmljivijih dvoraca u zemlji uzdiže se iznad slikovitog grada Kuressaarea – najvećeg naselja na otoku – a hodnici nalik na labirint unutar njega prepuni su estonskog blaga. Saaremaa je poznata i po svojoj kuhinji – tu ćete pronaći raženi kruh rađen po starim obiteljskim receptima, ali i odličnim seoskim pivima.

7. Lofotski otoci, Norveška

Ovaj arhipelag povezan je trajektom i nizom cestovnih tunela i mostova s ​​kopnom Norveške i jednostavno je zapanjujuć! Osim što ga krasi prirodna ljepota, tu ćete imati priliku vidjeti i artičku polarnu svjetlost.

image

Polarna svjetlost na Lofotskim otocima

Manuel Romano/Nurphoto Via Afp

8. Gotland, Švedska

Poznata je i pod nazivom “Kraljica Balkana”. Ovaj otok krase srednjovjekovni gradovi i crkve, pješčane plaže i dine te bujne livade i uspavana sela. To je najveći švedski otok i nalazi se u Baltičkom moru otprilike na pola puta između kopnene Švedske i Estonije.

9. Texel, Nizozemska

Prekrasne bijele pješčane plaže, prirodni rezervati bogati divljim životinjama, osunčane šume i neobična sela samo su neke od znamenitosti Texela. Zanimljivo je da je ovdje janjetina uvijek na jelovniku!

10. Otočje Scilly, Engleska

Ovaj rajski niz od 200-tinjak otoka – od kojih je njih pet naseljeno – pripada Vojvodstvu Cornwall, drevnom kraljevskom posjedu, a tu možete uživati u pravoj britanskoj tradiciji koja uključuje i sendviče od rakova ili ribe i krumpirića, kao i kremasti sladoled od otočkog mlijeka i cvijeća.

image

Cromwellov zamak (u pozadini) na otočju Scilly

Adam Woolfitt/Robertharding Via Afp

11. Otok Skye, Škotska

Drugi po veličini škotski otok je prilično spektakularan, a krase ga tihe uvale i tamna jezera, slapovi i litice. Do dramatičnih planina i valovitih močvara Skyea lako se dolazi mostom s kopna, ali da biste pristupili najudaljenijim kutovima i najdojmljivijim pogledima, morat ćete otići do visokog močvarnog područja pješice, voziti bicikl strmim planinskim cestama ili se voziti kajakom duž naboranih i razvedena obala. Posjet uljepšajte obilaskom bajkovitih dvoraca, ribarskih sela i raznih muzeja.

image

Otok Skye

Rieger Bertrand/hemis.fr/Hemis Via Afp

12. Inis Mór, Irska

Inis Mór (Veliki otok) je najveći od tri Aranska otoka u zaljevu Galway. Ogromna mreža ručno građenih kamenih zidova presijeca ispucali vapnenački krajolik, a jedna cesta i brojne staze i puteljci vode do drevnih spomenika, srednjovjekovnih crkava, visokih križeva, svetih bunara i čvrstih svjetionika  - prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 17:15