StoryEditorOCM
PanoramaKONJSKI UDARAC

Britanska princeza završila u bolnici s lakšim ozljedama glave; to je dodatno oslabilo ionako ‘tanku‘ kraljevsku obitelj

Piše Marija Čović
24. lipnja 2024. - 19:33

Princeza Anne, 73-godišnja sestra kralja Charlesa III., završila je u bolnici u nedjelju navečer nakon što ju je, prema pisanju britanskih medija, ozlijedio konj tijekom šetnje na njezinom imanju Gatcombe Park.

Kraljevska princeza, kako glasi njezina službena titula, zadobila je lakše ozljede glave, vjerojatno od „sudara” s glavom ili nogama konja, i očekuje se da će se brzo potpuno oporaviti.

image

Princ William, princ Edward i princeza Anne jahali su tijekom parade povodom službenog rođendana kralja Charles III. 15. lipnja

Justin Tallis/Afp

U vrijeme incidenta su Annin suprug, viceadmiral Tim Laurence, i njezina djeca, Peter Phillips i Zara Tindall, bili na imanju, a hitna pomoć je ozlijeđenu princezu prevezla u bolnicu Southmead u Bristolu na detaljniji pregled, te je zadržana na promatranju.

Kralj Charles, kraljica Camilla, princ William i Annina druga dva brata, princ Andrew i princ Edward, tijekom večeri su obaviješteni o događaju, kao i o tome da će na savjet liječnika ozlijeđena princeza odgoditi sve svoje ovotjedne obaveze.

Odgođene obaveze

Princeza Anne je najmarljiviji član kraljevske obitelji, ona godišnje odradi više obaveza nego bilo koji drugi član obitelji, radi se o osobi koja je poznata po svom zdravorazumskom ponašanju, ne pravi puno buke ni oko čega i preuzela je dodatne obaveze nakon što se njezin stariji brat, kralj Charles, djelomično morao povući s javnih dužnosti nakon što mu je početkom godine dijagnosticiran rak.

image

Kralj Charles i princeza Anne

Victoria Jones/Afp

Zbog nezgode Anne neće moći u nedjelju otputovati u planirani posjet Kanadi, kao ni biti nazočna državnom banketu u utorak navečer u Buckinghamskoj palači povodom posjeta Velikoj Britaniji japanskog kraljevskog para.

Annina nezgoda novi je problem za ionako "tanku" kraljevsku obitelj u svjetlu činjenice da se Charles i princeza Kate liječe od raka, princ Harry i Meghan Markle su prije četiri godine napustili monarhiju i pozicije radnih članova kraljevske obitelji, a iz javnosti se morao povući i princ Andrew zbog skandala izazvanog prijateljstvom s pokojnim američkim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom i optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnice.

Punog imena Anne Elizabeth Alice Louise, kraljevska princeza rođena je 15. kolovoza 1950. godine, drugo je dijete i jedina kći pokojne kraljice Elizabete II. i njezinog supruga, pokojnog princa Philipa. Anne je trenutačno 17. u nasljednom redu na britansko prijestolje.

Osvajačica medalja

Princeza je ljubav prema konjima naslijedila od majke i prenijela ju je na svoju kći Zaru, imala je uspješnu karijeru u konjičkom sportu, osvojila je zlato i dva srebra na europskim prvenstvima u jahanju 1971. i 1975. godine, a 1976. je postala prvi član britanske kraljevske obitelji koji je nastupio na olimpijskim igrama.

image

Kraljica Elizabeta, princeza Anne (desno) i njezina kći Zara na jahanju u parku dvorca Windsor 2004. godine

/Afp

Anne je 1988. postala članica Međunarodnog olimpijskog odbora, a bila je i članica organizacijskog odbora Olimpijskih igara kojima je London bio domaćin 2012. godine.

Anne se 1973. udala za kapetana Marka Phillipsa, razišli su se 1989. i razveli 1992. godine. U braku su dobili dvoje djece, Petera i Zaru, od kojih Anne ima petero unučadi. Ona i Mark su odlučili da njihova djeca neće uzeti kraljevske titule. Nekoliko mjeseci nakon razvoda, Anne se udala za mornaričkog časnika Timothyja Laurencea, kojeg je upoznala dok je bio u službi njezine majke.

Pokušaj otmice

U ožujku 1974. Anne je bila žrtva pokušaja otmice tijekom kojeg su njezin zaštitar, vozač, jedan novinar i policajac ranjeni, a napadača Iana Balla, koji je za princezu planirao tražiti otkupninu od dva ili tri milijuna funta, nokautirao je prolaznik, bivši boksač Ron Russell, koji je Annu odeveo u sigurnost dok nisu stigle dodatne policijske snage.

Princeza Anne je uključena u rad više od 200 humanitarnih organizacija, od 1970. do 2017. bila je predsjednica organizacije Save the Children. Posjetila je projekte te organizacije u Bangladešu, Sierra Leoneu, Južnoj Africi, Mozabiqueu, Etiopiji i Bosni i Hercegovini, a kao rezultat njezinog rada, predsjednik Zambije Kenneth Kaunda ju je 1990. nominirao za Nobelovu nagradu za mir.

image

Princeza Anne i kolovozu će proslaviti 74. rođendan

Hollie Adams/Afp

Anne je jedna od najpopularnijih članica kraljevske obitelji, mnogi je nazivaju "nacionalnim blagom". Inzistira da se sama šminka i sređuje frizuru, poznata je po recikliranju svojih odjevnih kombinacija, hvale je da je bila pionir održive mode prije nego što su drugi znali što je to, sama se vozi na događanja zbog čega je dva puta zaradila kaznu za prebrzu vožnju pravdajući se da kasni, a u studenome 2002. kažnjena je globom od 500 funta jer nije svoje pse držala pod kontrolom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 19:34