stdClass Object ( [id] => 1229679 [title] => Bile su zabranjene zbog vjere, politike ili apsurda! Ovih 15 naslova je dizalo živce i uzburkavalo strasti, otkrivamo zašto. Mogli bi vam začiniti zimu [alias] => bile-su-zabranjene-zbog-vjere-politike-ili-apsurda-ovih-15-naslova-je-dizalo-zivce-i-uzburkavalo-strasti-otkrivamo-zasto-mogli-bi-vam-zaciniti-zimu [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cenzura teško da je ikada u ičemu donijela išta dobro, a još teže da će to donijeti i u budućnosti. Međutim, ona je, nažalost, stoljećima prisutna u raznim društvenim sferama, do današnjih dana, možda s tom razlikom što je se u modernije vrijeme znade katkad zapakirati u celofan s fjokom. No nema tog pakiranja koje može ublažiti zabranu, a pogotovo kad se ona odnosi na – knjige.

Krajem rujna i početkom listopada diljem svijeta se obilježava Tjedan zabranjenih knjiga, a na taj se način slavi i promiče sloboda čitanja, koja još uvijek "šteka" u određenim dijelovima svijeta. Ovo je praksa koja traje tridesetak godina, nastala na inicijativu udruženja "American Library Association", a diljem svijeta potiče na aktivnosti za promicanje slobodnog i besplatnog pristupa informacijama te slobode čitanja.

Razlozi za cenzuru knjiga uistinu su mnogobrojni, a prečesto, uvjerit ćete se i sami, i posve apsurdni. Kroz povijest su najčešće to bili politički, zakonski, religiozni ili pak moralni razlozi, a kako je poanta svake knjige da probudi emociju, tako su je i ove kojih ćemo se dotaknuti itekako probudile. Do te mjere da su ih mnogobrojni pokušali zatomiti. Uglavnom bezuspješno i uglavnom s posve suprotnim efektom. Znate kako to već ide sa "zabranjenim voćem"...

A evo i "spornih" naslova koji su, srećom, ogromnim dijelom u "slobodnoj" upotrebi.

"Životinjska farma" – George Orwell

Danas to zvuči nevjerojatno, ali izdavanje ove knjige u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo je odgođeno za kraj Drugog svjetskog rata zbog antistaljinizma koji knjiga promiče. Knjiga je bila krajnje nepoželjna i u Jugoslaviji i Keniji. Paradoksalno je i to što ju je 40-ih godina zabranio i Sovjetski Savez, ali i SAD. Sovjeti su Orwellovo djelo shvatili kao kritiku totalitarnog komunizma, a Amerikanci su dijelove knjige interpretirali kao socijalističku propagandu. Ujedinjeni Arapski Emirati dosjetili su se staviti embargo na knjigu 2004. godine, i to zbog prikaza svinja, koji se kosi s muslimanskim poimanjem te životinje.

"Vrli novi svijet" – Aldous Huxley

Ovaj satirični roman svojedobno nije dobro sjeo Ircima, a i u raznim dijelovima SAD-a pokazali su impresivnu dozu osjetljivosti spram ovome djelu. Knjiga je, dakle, zabranjena u Irskoj 1932. godine, te u školama i knjižnicama diljem Amerike jer "govori protiv religije i tradicionalne obitelji". Jedan od osnovnih prigovora bio je i taj kako je roman "usredotočen na negativnu aktivnost". Najdalje je u negativnim komentarima otišla Indija nazivajući autora "pornografom" koji potiče na rekreativni seks.

"Sotonski stihovi" – Salman Rushdie

Rushdie je, podsjetimo, ovoga ljeta umalo izgubio život zbog pisane riječi. Napadnut je u SAD-u 33 godine nakon što je tadašnji vrhovni vođa Irana Homeini izdao fetvu protiv njega, pozivajući muslimane da ga ubiju nekoliko mjeseci nakon što su izdani "Sotonski stihovi". Rushdie, koji je rođen u Indiji u muslimanskoj kašmirskoj obitelji, devet je godina proveo skrivajući se pod zaštitom britanske policije. Autor je knjigu objavio 1988. godine i, najblaže rečeno, izazvao zgražanje i napad islamskih zemalja – Bangladeša, Egipta, Indije, Irana, Kenije, Kuvajta, Liberije, Malezije, Papue Nove Gvineje, Pakistana, Senegala, Singapura, Šri Lanke, Tanzanije i Tajlanda. "Sotonski stihovi" za lik imaju zlog imama koji se nakon emigracije na Zapadu vraća doma, što su jedni protumačili kao diskreditiranje Muhameda, a drugi ajatolaha Homeinija.

"Rakova obratnica" – Henry Miller

Riječ je o kultnoj knjizi s početka tridesetih godina koja je zabranjena u SAD-u, a cenzura je trajala sve do ranih šezdesetih. Američka carina u tom je periodu zabranila uvoz knjige zbog eksplicitnog sadržaja i vulgarnosti, a sličnog stava bili su i u Južnoafričkoj Republici, gdje je zabrana trajala još duže, do početka osamdesetih.

"Dnevnik Anne Frank"

Ne znamo što je nevjerojatnije – to što je potresna knjiga koja svjedoči o nacističkom progonu Židova u Drugom svjetskom ratu zabranjena u školama u Virginiji 2010. godine zbog "tematiziranja seksualnosti i homoseksualnosti" ili što je bila zabranjena u nekim američkim školama jer je, pazite ovo – "predepresivna". Djelo nije poželjno ni u Libanonu od 2010. zbog činjenice da Anne Frank pozitivno govori o cionizmu i o Izraelu.

"Alisa u Zemlji čudesa" – Lewis Carroll

Navodne aluzije o seksualnim fantazijama i masturbaciji bile su razlog zabrane u učionicama New Hampshirea početkom 20. stoljeća, a tijekom šezdesetih knjiga je zabranjena širom SAD-a zbog straha da će djecu potaknuti na zloupotrebu droga. Eto, ni to djecu nije spasilo od opijata; snašli su se u tom pogledu i bez Alise i njezine družine. Knjiga je bila nepoželjno štivo i u kineskoj provinciji Hunan jer se u njoj životinje ponašaju kao ljudi, a što je po njima predstavljalo uvredu za – ljude.

"Winnie zvani Pooh" – A. A. Milne

Djeca diljem svijeta obožavaju ovog medvjedića, no 2006. knjiga je zabranjena u više gradova širom SAD-a jer su životinje koje govore, iz samo Amerikancima poznatog razloga, ocijenjene kao "uvreda prema Bogu". Knjiga je bila zabranjena i u školama u Turskoj, Rusiji i Velikoj Britaniji jer je lik Winniejeva najboljeg prijatelja, praščića, smatran uvredljivim za muslimane i zbog toga što knjiga "promiče nacizam".

"Na Zapadu ništa novo" – Erich Maria Remarque

U knjizi su opisane psihičke i fizičke poteškoće te traume s kojima su se suočavali njemački vojnici za vrijeme rata, no nacistima sadržaj knjige nikako nije bio po volji. Uvjerljiv prikaz pravih strahota rata nagnao ih je da knjigu cenzuriraju. No od istine se ne može pobjeći.

"Ljubavnik lady Chatterley" – D. H. Lawrence

Objavljena je 1928. u Australiji i odmah je bila zabranjena, i to na duži period, od 1929. do 1965. Opscenost je sablaznila i SAD, a nešto kasnije i na takve prizore nenaviknutu Veliku Britaniju, pa je i tamo zabranjena.

"Lovac u žitu" – J. D. Salinger

Knjiga koja opisuje tri dana života problematičnog tinejdžera u današnje vrijeme sigurno ne bi bila bauk. No u vrijeme kad je izišla, iako je odmah dospjela na prvo mjesto liste New York Timesa, izazivala je kontroverzije i bila je podložna cenzurama.

Smatrali su da previše negativno utječe na mlade naraštaje, koji se ne bi trebali ugledati na lika koji je moralno upitan, iznimno vulgaran i odviše seksualan.

"Lolita" – Vladimir Nabokov

Neovisno o tome što je riječ o književnom klasiku, nekad to nije bilo tako. Zbog svoje opscene tematike knjiga je zabranjena u mnogim zemljama. Profesor književnosti srednjih godina postaje opsjednut 12-godišnjom djevojčicom koja kasnije postaje njegova pokćerka. Poduža je lista zemalja koje su odlučile ovaj naslov staviti u "crveno", to su Francuska, Engleska, Argentina, Novi Zeland, Južnoafrička Republika...

Serijal knjiga o Harryju Potteru – J. K. Rowling

Magija, vještice, čarobnjaci i ostale stvari koje idu pod ruku sa žanrom fikcije mnogi i dandanas shvaćaju ozbiljno, da ozbiljnije ne može, pa je zapravo pretužna činjenica što su knjige o malom čarobnjaku jedne od najzabranjivanijih na svijetu. Mnogi su se konzervativni katolici, naime, osjetili ugroženima zbog Harryja Pottera.

"Zov divljine" – Jack London

Ovu knjigu, napisanu 1903. godine, zabranili su u Jugoslaviji i Italiji zbog toga što su je smatrali previše radikalnom. Nacisti su je spalili zbog autorova pretjeranog naginjanja socijalizmu. Inače, knjiga progovara o snažnom prijateljstvu između psa i čovjeka.

"Čarobnjak iz Oza" – L. Frank Baum

Pogađate, opet su Amerikanci ustali i protiv ove knjige. Doduše, ne svi, ali u Chicagu su je zabranili 1928. jer je, po njihovu mišljenju, ženski lik prikazan u ulozi snažnog vođe, što se "protivi Bogu". Naknadna pamet proradila je i u Detroitu, gdje su je zabranili 1957. godine jer po njihovu mišljenju, kazat će ti "vizionari", ona nema značenja za djecu.

"Plodovi gnjeva" – John Steinbeck

Novela iz 1939. godine izazvala je snažne kontroverzije u Americi zbog vjerovanja da promiče komunističke vrijednosti. Unatoč tome, osvojila je Pulitzerovu nagradu te National Book Award. Knjiga govori o obitelji farmera koja je zbog teških ekonomskih uvjeta prisiljena napustiti rodnu Oklahomu i preseliti se u Kaliforniju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLOBODA ČITATELJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SLOBODA ČITATELJU 2 0 8105 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-29 08:08:42 [created_by] => 3095 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-05 07:07:26 [modified_by] => 3095 [publish_up] => 2022-10-04 17:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 485 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/29\/21146096.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23073338.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23072678.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498641.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498642.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498685.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498686.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498890.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498891.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498892.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23498897.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Kenzo Tribouillard\/Afp","Joel Saget\/Afp","Alisa Alisa\/Alisa Alisa","Alisa Alisa\/Alisa Alisa","Otguiu Kjkk\/Otguiu Kjkk","Harry Harry\/Harry Harry","Knjiga Knjig\/Knjiga Knjig","Knjiga Knjig\/Knjiga Knjig","Knjiga Knjig\/Knjiga Knjig","\"ljubavnik Lady Chatterley\/\"ljubavnik Lady Chatterley"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Salman Rushdie AFP<\/p>","

Ako je tko propatio zbog pisane rije\u010di onda je to Salman Rushdie<\/p>\n\n

AFP<\/p>","

alisa alisa<\/p>","

lovac u \u017eitu<\/p>","

otguiu kjkk<\/p>","

harry harry<\/p>","

knjiga knjig<\/p>","

knjiga knjig<\/p>","

knjiga knjig<\/p>","

\u201dLjubavnik lady Chatterley<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x845","hd_21146096_1920.jpg":"1920x1080","k_21146096_1280.jpg":"1280x1280","k_21146096_1024.jpg":"1024x1024","k_21146096_640.jpg":"640x640","k_21146096_480.jpg":"480x480","k_21146096_340.jpg":"340x340","k_21146096_220.jpg":"220x220","o_21146096_1280.jpg":"1280x1056","o_21146096_1024.jpg":"1024x845","o_21146096_640.jpg":"640x528","o_21146096_480.jpg":"480x396","o_21146096_340.jpg":"340x280","o_21146096_220.jpg":"220x181","h_21146096_1280.jpg":"1280x854","h_21146096_1024.jpg":"1024x683","h_21146096_640.jpg":"640x427","h_21146096_480.jpg":"480x320","h_21146096_340.jpg":"340x227","h_21146096_220.jpg":"220x147","pp_21146096_1280.jpg":"1280x1628","pp_21146096_1024.jpg":"1024x1303","pp_21146096_640.jpg":"640x814","pp_21146096_480.jpg":"480x611","pp_21146096_340.jpg":"340x432","pp_21146096_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23073338_1920.jpg":"1920x1080","k_23073338_1280.jpg":"1280x1280","k_23073338_1024.jpg":"1024x1024","k_23073338_640.jpg":"640x640","k_23073338_480.jpg":"480x480","k_23073338_340.jpg":"340x340","k_23073338_220.jpg":"220x220","o_23073338_1280.jpg":"1280x853","o_23073338_1024.jpg":"1024x682","o_23073338_640.jpg":"640x426","o_23073338_480.jpg":"480x320","o_23073338_340.jpg":"340x226","o_23073338_220.jpg":"220x146","h_23073338_1280.jpg":"1280x854","h_23073338_1024.jpg":"1024x683","h_23073338_640.jpg":"640x427","h_23073338_480.jpg":"480x320","h_23073338_340.jpg":"340x227","h_23073338_220.jpg":"220x147","pp_23073338_1280.jpg":"1280x1628","pp_23073338_1024.jpg":"1024x1303","pp_23073338_640.jpg":"640x814","pp_23073338_480.jpg":"480x611","pp_23073338_340.jpg":"340x432","pp_23073338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23072678_1920.jpg":"1920x1080","k_23072678_1280.jpg":"1280x1280","k_23072678_1024.jpg":"1024x1024","k_23072678_640.jpg":"640x640","k_23072678_480.jpg":"480x480","k_23072678_340.jpg":"340x340","k_23072678_220.jpg":"220x220","o_23072678_1280.jpg":"1280x1920","o_23072678_1024.jpg":"1024x1536","o_23072678_640.jpg":"640x960","o_23072678_480.jpg":"480x720","o_23072678_340.jpg":"340x510","o_23072678_220.jpg":"220x330","h_23072678_1280.jpg":"1280x854","h_23072678_1024.jpg":"1024x683","h_23072678_640.jpg":"640x427","h_23072678_480.jpg":"480x320","h_23072678_340.jpg":"340x227","h_23072678_220.jpg":"220x147","pp_23072678_1280.jpg":"1280x1628","pp_23072678_1024.jpg":"1024x1303","pp_23072678_640.jpg":"640x814","pp_23072678_480.jpg":"480x611","pp_23072678_340.jpg":"340x432","pp_23072678_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1099","hd_23498641_1920.jpg":"1920x1080","k_23498641_1280.jpg":"1280x1280","k_23498641_1024.jpg":"1024x1024","k_23498641_640.jpg":"640x640","k_23498641_480.jpg":"480x480","k_23498641_340.jpg":"340x340","k_23498641_220.jpg":"220x220","o_23498641_1280.jpg":"1280x1831","o_23498641_1024.jpg":"1024x1465","o_23498641_640.jpg":"640x915","o_23498641_480.jpg":"480x686","o_23498641_340.jpg":"340x486","o_23498641_220.jpg":"220x314","h_23498641_1280.jpg":"1280x854","h_23498641_1024.jpg":"1024x683","h_23498641_640.jpg":"640x427","h_23498641_480.jpg":"480x320","h_23498641_340.jpg":"340x227","h_23498641_220.jpg":"220x147","pp_23498641_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498641_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498641_640.jpg":"640x814","pp_23498641_480.jpg":"480x611","pp_23498641_340.jpg":"340x432","pp_23498641_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1132","hd_23498642_1920.jpg":"1920x1080","k_23498642_1280.jpg":"1280x1280","k_23498642_1024.jpg":"1024x1024","k_23498642_640.jpg":"640x640","k_23498642_480.jpg":"480x480","k_23498642_340.jpg":"340x340","k_23498642_220.jpg":"220x220","o_23498642_1280.jpg":"1280x1886","o_23498642_1024.jpg":"1024x1509","o_23498642_640.jpg":"640x943","o_23498642_480.jpg":"480x707","o_23498642_340.jpg":"340x501","o_23498642_220.jpg":"220x324","h_23498642_1280.jpg":"1280x854","h_23498642_1024.jpg":"1024x683","h_23498642_640.jpg":"640x427","h_23498642_480.jpg":"480x320","h_23498642_340.jpg":"340x227","h_23498642_220.jpg":"220x147","pp_23498642_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498642_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498642_640.jpg":"640x814","pp_23498642_480.jpg":"480x611","pp_23498642_340.jpg":"340x432","pp_23498642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"663x1000","hd_23498685_1920.jpg":"1920x1080","k_23498685_1280.jpg":"1280x1280","k_23498685_1024.jpg":"1024x1024","k_23498685_640.jpg":"640x640","k_23498685_480.jpg":"480x480","k_23498685_340.jpg":"340x340","k_23498685_220.jpg":"220x220","o_23498685_1280.jpg":"1280x1930","o_23498685_1024.jpg":"1024x1544","o_23498685_640.jpg":"640x965","o_23498685_480.jpg":"480x723","o_23498685_340.jpg":"340x512","o_23498685_220.jpg":"220x331","h_23498685_1280.jpg":"1280x854","h_23498685_1024.jpg":"1024x683","h_23498685_640.jpg":"640x427","h_23498685_480.jpg":"480x320","h_23498685_340.jpg":"340x227","h_23498685_220.jpg":"220x147","pp_23498685_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498685_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498685_640.jpg":"640x814","pp_23498685_480.jpg":"480x611","pp_23498685_340.jpg":"340x432","pp_23498685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"800x1200","hd_23498686_1920.jpg":"1920x1080","k_23498686_1280.jpg":"1280x1280","k_23498686_1024.jpg":"1024x1024","k_23498686_640.jpg":"640x640","k_23498686_480.jpg":"480x480","k_23498686_340.jpg":"340x340","k_23498686_220.jpg":"220x220","o_23498686_1280.jpg":"1280x1920","o_23498686_1024.jpg":"1024x1536","o_23498686_640.jpg":"640x960","o_23498686_480.jpg":"480x720","o_23498686_340.jpg":"340x510","o_23498686_220.jpg":"220x330","h_23498686_1280.jpg":"1280x854","h_23498686_1024.jpg":"1024x683","h_23498686_640.jpg":"640x427","h_23498686_480.jpg":"480x320","h_23498686_340.jpg":"340x227","h_23498686_220.jpg":"220x147","pp_23498686_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498686_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498686_640.jpg":"640x814","pp_23498686_480.jpg":"480x611","pp_23498686_340.jpg":"340x432","pp_23498686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"900x1410","hd_23498890_1920.jpg":"1920x1080","k_23498890_1280.jpg":"1280x1280","k_23498890_1024.jpg":"1024x1024","k_23498890_640.jpg":"640x640","k_23498890_480.jpg":"480x480","k_23498890_340.jpg":"340x340","k_23498890_220.jpg":"220x220","o_23498890_1280.jpg":"1280x2005","o_23498890_1024.jpg":"1024x1604","o_23498890_640.jpg":"640x1002","o_23498890_480.jpg":"480x752","o_23498890_340.jpg":"340x532","o_23498890_220.jpg":"220x344","h_23498890_1280.jpg":"1280x854","h_23498890_1024.jpg":"1024x683","h_23498890_640.jpg":"640x427","h_23498890_480.jpg":"480x320","h_23498890_340.jpg":"340x227","h_23498890_220.jpg":"220x147","pp_23498890_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498890_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498890_640.jpg":"640x814","pp_23498890_480.jpg":"480x611","pp_23498890_340.jpg":"340x432","pp_23498890_220.jpg":"220x280"},{"size0":"659x850","hd_23498891_1920.jpg":"1920x1080","k_23498891_1280.jpg":"1280x1280","k_23498891_1024.jpg":"1024x1024","k_23498891_640.jpg":"640x640","k_23498891_480.jpg":"480x480","k_23498891_340.jpg":"340x340","k_23498891_220.jpg":"220x220","o_23498891_1280.jpg":"1280x1650","o_23498891_1024.jpg":"1024x1320","o_23498891_640.jpg":"640x825","o_23498891_480.jpg":"480x619","o_23498891_340.jpg":"340x438","o_23498891_220.jpg":"220x283","h_23498891_1280.jpg":"1280x854","h_23498891_1024.jpg":"1024x683","h_23498891_640.jpg":"640x427","h_23498891_480.jpg":"480x320","h_23498891_340.jpg":"340x227","h_23498891_220.jpg":"220x147","pp_23498891_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498891_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498891_640.jpg":"640x814","pp_23498891_480.jpg":"480x611","pp_23498891_340.jpg":"340x432","pp_23498891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"492x800","hd_23498892_1920.jpg":"1920x1080","k_23498892_1280.jpg":"1280x1280","k_23498892_1024.jpg":"1024x1024","k_23498892_640.jpg":"640x640","k_23498892_480.jpg":"480x480","k_23498892_340.jpg":"340x340","k_23498892_220.jpg":"220x220","o_23498892_1280.jpg":"1280x2081","o_23498892_1024.jpg":"1024x1665","o_23498892_640.jpg":"640x1040","o_23498892_480.jpg":"480x780","o_23498892_340.jpg":"340x552","o_23498892_220.jpg":"220x357","h_23498892_1280.jpg":"1280x854","h_23498892_1024.jpg":"1024x683","h_23498892_640.jpg":"640x427","h_23498892_480.jpg":"480x320","h_23498892_340.jpg":"340x227","h_23498892_220.jpg":"220x147","pp_23498892_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498892_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498892_640.jpg":"640x814","pp_23498892_480.jpg":"480x611","pp_23498892_340.jpg":"340x432","pp_23498892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"526x765","hd_23498897_1920.png":"1920x1080","k_23498897_1280.png":"1280x1280","k_23498897_1024.png":"1024x1024","k_23498897_640.png":"640x640","k_23498897_480.png":"480x480","k_23498897_340.png":"340x340","k_23498897_220.png":"220x220","o_23498897_1280.png":"1280x1861","o_23498897_1024.png":"1024x1489","o_23498897_640.png":"640x930","o_23498897_480.png":"480x698","o_23498897_340.png":"340x494","o_23498897_220.png":"220x319","h_23498897_1280.png":"1280x854","h_23498897_1024.png":"1024x683","h_23498897_640.png":"640x427","h_23498897_480.png":"480x320","h_23498897_340.png":"340x227","h_23498897_220.png":"220x147","pp_23498897_1280.png":"1280x1628","pp_23498897_1024.png":"1024x1303","pp_23498897_640.png":"640x814","pp_23498897_480.png":"480x611","pp_23498897_340.png":"340x432","pp_23498897_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4335274 Threads: 4 Questions: 135826818 Slow queries: 58069 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4071405 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/bile-su-zabranjene-zbog-vjere-politike-ili-apsurda-ovih-15-naslova-je-dizalo-zivce-i-uzburkavalo-strasti-otkrivamo-zasto-mogli-bi-vam-zaciniti-zimu-1229679 [printLink] => /mozaik/panorama/bile-su-zabranjene-zbog-vjere-politike-ili-apsurda-ovih-15-naslova-je-dizalo-zivce-i-uzburkavalo-strasti-otkrivamo-zasto-mogli-bi-vam-zaciniti-zimu-1229679?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 692925 [name] => zabranjene knjige [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-04 19:04:38 [main_article_id] => 0 [alias] => zabranjene-knjige [link] => /tag/zabranjene-knjige ) [1] => stdClass Object ( [id] => 444811 [name] => cenzura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cenzura [link] => /tag/cenzura ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLOBODA ČITATELJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bile su zabranjene zbog vjere, politike ili apsurda! Ovih 15 naslova je dizalo živce i uzburkavalo strasti, otkrivamo zašto. Mogli bi vam začiniti zimu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3095 [name] => Anita Matić [username] => anita-mati [email] => anita-mati@sd.hr [password] => $2y$10$GjpBtNa.YRMDPnrRjunSLO2dRI1pWs.zFfgFXxSc2DO6OWvNbQp1K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-matic-3095 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1613 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ceaf3f62415cf4b539552b7ff1377124?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/21146096.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/21146096.jpg [title] => Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23073338.jpg [title] =>

Salman Rushdie AFP

Kenzo Tribouillard/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23072678.jpg [title] =>

Ako je tko propatio zbog pisane riječi onda je to Salman Rushdie

AFP

Joel Saget/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498641.jpg [title] =>

alisa alisa

Alisa Alisa/Alisa Alisa ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498642.jpg [title] =>

lovac u žitu

Alisa Alisa/Alisa Alisa ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498685.jpg [title] =>

otguiu kjkk

Otguiu Kjkk/Otguiu Kjkk ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498686.jpg [title] =>

harry harry

Harry Harry/Harry Harry ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498890.jpg [title] =>

knjiga knjig

Knjiga Knjig/Knjiga Knjig ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498891.jpg [title] =>

knjiga knjig

Knjiga Knjig/Knjiga Knjig ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498892.jpg [title] =>

knjiga knjig

Knjiga Knjig/Knjiga Knjig ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23498897.png [title] =>

”Ljubavnik lady Chatterley

"ljubavnik Lady Chatterley/"ljubavnik Lady Chatterley ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Cenzura teško da je ikada u ičemu donijela išta dobro, a još teže da će to donijeti i u budućnosti. Međutim, ona je, nažalost, stoljećima prisutna u raznim društvenim sferama, do današnjih dana, možda s tom razlikom što je se u modernije vrijeme znade katkad zapakirati u celofan s fjokom. No nema tog pakiranja koje može ublažiti zabranu, a pogotovo kad se ona odnosi na – knjige.

Krajem rujna i početkom listopada diljem svijeta se obilježava Tjedan zabranjenih knjiga, a na taj se način slavi i promiče sloboda čitanja, koja još uvijek "šteka" u određenim dijelovima svijeta. Ovo je praksa koja traje tridesetak godina, nastala na inicijativu udruženja "American Library Association", a diljem svijeta potiče na aktivnosti za promicanje slobodnog i besplatnog pristupa informacijama te slobode čitanja.

Razlozi za cenzuru knjiga uistinu su mnogobrojni, a prečesto, uvjerit ćete se i sami, i posve apsurdni. Kroz povijest su najčešće to bili politički, zakonski, religiozni ili pak moralni razlozi, a kako je poanta svake knjige da probudi emociju, tako su je i ove kojih ćemo se dotaknuti itekako probudile. Do te mjere da su ih mnogobrojni pokušali zatomiti. Uglavnom bezuspješno i uglavnom s posve suprotnim efektom. Znate kako to već ide sa "zabranjenim voćem"...

A evo i "spornih" naslova koji su, srećom, ogromnim dijelom u "slobodnoj" upotrebi.

"Životinjska farma" – George Orwell

Danas to zvuči nevjerojatno, ali izdavanje ove knjige u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo je odgođeno za kraj Drugog svjetskog rata zbog antistaljinizma koji knjiga promiče. Knjiga je bila krajnje nepoželjna i u Jugoslaviji i Keniji. Paradoksalno je i to što ju je 40-ih godina zabranio i Sovjetski Savez, ali i SAD. Sovjeti su Orwellovo djelo shvatili kao kritiku totalitarnog komunizma, a Amerikanci su dijelove knjige interpretirali kao socijalističku propagandu. Ujedinjeni Arapski Emirati dosjetili su se staviti embargo na knjigu 2004. godine, i to zbog prikaza svinja, koji se kosi s muslimanskim poimanjem te životinje.

"Vrli novi svijet" – Aldous Huxley

Ovaj satirični roman svojedobno nije dobro sjeo Ircima, a i u raznim dijelovima SAD-a pokazali su impresivnu dozu osjetljivosti spram ovome djelu. Knjiga je, dakle, zabranjena u Irskoj 1932. godine, te u školama i knjižnicama diljem Amerike jer "govori protiv religije i tradicionalne obitelji". Jedan od osnovnih prigovora bio je i taj kako je roman "usredotočen na negativnu aktivnost". Najdalje je u negativnim komentarima otišla Indija nazivajući autora "pornografom" koji potiče na rekreativni seks.

"Sotonski stihovi" – Salman Rushdie

Rushdie je, podsjetimo, ovoga ljeta umalo izgubio život zbog pisane riječi. Napadnut je u SAD-u 33 godine nakon što je tadašnji vrhovni vođa Irana Homeini izdao fetvu protiv njega, pozivajući muslimane da ga ubiju nekoliko mjeseci nakon što su izdani "Sotonski stihovi". Rushdie, koji je rođen u Indiji u muslimanskoj kašmirskoj obitelji, devet je godina proveo skrivajući se pod zaštitom britanske policije. Autor je knjigu objavio 1988. godine i, najblaže rečeno, izazvao zgražanje i napad islamskih zemalja – Bangladeša, Egipta, Indije, Irana, Kenije, Kuvajta, Liberije, Malezije, Papue Nove Gvineje, Pakistana, Senegala, Singapura, Šri Lanke, Tanzanije i Tajlanda. "Sotonski stihovi" za lik imaju zlog imama koji se nakon emigracije na Zapadu vraća doma, što su jedni protumačili kao diskreditiranje Muhameda, a drugi ajatolaha Homeinija.

"Rakova obratnica" – Henry Miller

Riječ je o kultnoj knjizi s početka tridesetih godina koja je zabranjena u SAD-u, a cenzura je trajala sve do ranih šezdesetih. Američka carina u tom je periodu zabranila uvoz knjige zbog eksplicitnog sadržaja i vulgarnosti, a sličnog stava bili su i u Južnoafričkoj Republici, gdje je zabrana trajala još duže, do početka osamdesetih.

"Dnevnik Anne Frank"

Ne znamo što je nevjerojatnije – to što je potresna knjiga koja svjedoči o nacističkom progonu Židova u Drugom svjetskom ratu zabranjena u školama u Virginiji 2010. godine zbog "tematiziranja seksualnosti i homoseksualnosti" ili što je bila zabranjena u nekim američkim školama jer je, pazite ovo – "predepresivna". Djelo nije poželjno ni u Libanonu od 2010. zbog činjenice da Anne Frank pozitivno govori o cionizmu i o Izraelu.

"Alisa u Zemlji čudesa" – Lewis Carroll

Navodne aluzije o seksualnim fantazijama i masturbaciji bile su razlog zabrane u učionicama New Hampshirea početkom 20. stoljeća, a tijekom šezdesetih knjiga je zabranjena širom SAD-a zbog straha da će djecu potaknuti na zloupotrebu droga. Eto, ni to djecu nije spasilo od opijata; snašli su se u tom pogledu i bez Alise i njezine družine. Knjiga je bila nepoželjno štivo i u kineskoj provinciji Hunan jer se u njoj životinje ponašaju kao ljudi, a što je po njima predstavljalo uvredu za – ljude.

"Winnie zvani Pooh" – A. A. Milne

Djeca diljem svijeta obožavaju ovog medvjedića, no 2006. knjiga je zabranjena u više gradova širom SAD-a jer su životinje koje govore, iz samo Amerikancima poznatog razloga, ocijenjene kao "uvreda prema Bogu". Knjiga je bila zabranjena i u školama u Turskoj, Rusiji i Velikoj Britaniji jer je lik Winniejeva najboljeg prijatelja, praščića, smatran uvredljivim za muslimane i zbog toga što knjiga "promiče nacizam".

"Na Zapadu ništa novo" – Erich Maria Remarque

U knjizi su opisane psihičke i fizičke poteškoće te traume s kojima su se suočavali njemački vojnici za vrijeme rata, no nacistima sadržaj knjige nikako nije bio po volji. Uvjerljiv prikaz pravih strahota rata nagnao ih je da knjigu cenzuriraju. No od istine se ne može pobjeći.

"Ljubavnik lady Chatterley" – D. H. Lawrence

Objavljena je 1928. u Australiji i odmah je bila zabranjena, i to na duži period, od 1929. do 1965. Opscenost je sablaznila i SAD, a nešto kasnije i na takve prizore nenaviknutu Veliku Britaniju, pa je i tamo zabranjena.

"Lovac u žitu" – J. D. Salinger

Knjiga koja opisuje tri dana života problematičnog tinejdžera u današnje vrijeme sigurno ne bi bila bauk. No u vrijeme kad je izišla, iako je odmah dospjela na prvo mjesto liste New York Timesa, izazivala je kontroverzije i bila je podložna cenzurama.

Smatrali su da previše negativno utječe na mlade naraštaje, koji se ne bi trebali ugledati na lika koji je moralno upitan, iznimno vulgaran i odviše seksualan.

"Lolita" – Vladimir Nabokov

Neovisno o tome što je riječ o književnom klasiku, nekad to nije bilo tako. Zbog svoje opscene tematike knjiga je zabranjena u mnogim zemljama. Profesor književnosti srednjih godina postaje opsjednut 12-godišnjom djevojčicom koja kasnije postaje njegova pokćerka. Poduža je lista zemalja koje su odlučile ovaj naslov staviti u "crveno", to su Francuska, Engleska, Argentina, Novi Zeland, Južnoafrička Republika...

Serijal knjiga o Harryju Potteru – J. K. Rowling

Magija, vještice, čarobnjaci i ostale stvari koje idu pod ruku sa žanrom fikcije mnogi i dandanas shvaćaju ozbiljno, da ozbiljnije ne može, pa je zapravo pretužna činjenica što su knjige o malom čarobnjaku jedne od najzabranjivanijih na svijetu. Mnogi su se konzervativni katolici, naime, osjetili ugroženima zbog Harryja Pottera.

"Zov divljine" – Jack London

Ovu knjigu, napisanu 1903. godine, zabranili su u Jugoslaviji i Italiji zbog toga što su je smatrali previše radikalnom. Nacisti su je spalili zbog autorova pretjeranog naginjanja socijalizmu. Inače, knjiga progovara o snažnom prijateljstvu između psa i čovjeka.

"Čarobnjak iz Oza" – L. Frank Baum

Pogađate, opet su Amerikanci ustali i protiv ove knjige. Doduše, ne svi, ali u Chicagu su je zabranili 1928. jer je, po njihovu mišljenju, ženski lik prikazan u ulozi snažnog vođe, što se "protivi Bogu". Naknadna pamet proradila je i u Detroitu, gdje su je zabranili 1957. godine jer po njihovu mišljenju, kazat će ti "vizionari", ona nema značenja za djecu.

"Plodovi gnjeva" – John Steinbeck

Novela iz 1939. godine izazvala je snažne kontroverzije u Americi zbog vjerovanja da promiče komunističke vrijednosti. Unatoč tome, osvojila je Pulitzerovu nagradu te National Book Award. Knjiga govori o obitelji farmera koja je zbog teških ekonomskih uvjeta prisiljena napustiti rodnu Oklahomu i preseliti se u Kaliforniju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Kenzo Tribouillard/Afp Joel Saget/Afp Alisa Alisa/Alisa Alisa Alisa Alisa/Alisa Alisa Otguiu Kjkk/Otguiu Kjkk Harry Harry/Harry Harry Knjiga Knjig/Knjiga Knjig Knjiga Knjig/Knjiga Knjig Knjiga Knjig/Knjiga Knjig
Afp
Kenzo Tribouillard/Afp

Salman Rushdie AFP

Joel Saget/Afp

Ako je tko propatio zbog pisane riječi onda je to Salman Rushdie

AFP

Alisa Alisa/Alisa Alisa

lovac u žitu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/bile-su-zabranjene-zbog-vjere-politike-ili-apsurda-ovih-15-naslova-je-dizalo-zivce-i-uzburkavalo-strasti-otkrivamo-zasto-mogli-bi-vam-zaciniti-zimu-1229679 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c228c368d8b756df61f3e7ed7a447252b1d0ce92 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bile+su+zabranjene+zbog+vjere%2C+politike+ili+apsurda%21+Ovih+15+naslova+je+dizalo+%C5%BEivce+i+uzburkavalo+strasti%2C+otkrivamo+za%C5%A1to.+Mogli+bi+vam+za%C4%8Diniti+zimu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbile-su-zabranjene-zbog-vjere-politike-ili-apsurda-ovih-15-naslova-je-dizalo-zivce-i-uzburkavalo-strasti-otkrivamo-zasto-mogli-bi-vam-zaciniti-zimu-1229679 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbile-su-zabranjene-zbog-vjere-politike-ili-apsurda-ovih-15-naslova-je-dizalo-zivce-i-uzburkavalo-strasti-otkrivamo-zasto-mogli-bi-vam-zaciniti-zimu-1229679 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLOBODA ČITATELJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaSLOBODA ČITATELJU

Bile su zabranjene zbog vjere, politike ili apsurda! Ovih 15 naslova je dizalo živce i uzburkavalo strasti, otkrivamo zašto. Mogli bi vam začiniti zimu

4. listopada 2022. - 19:03

Cenzura teško da je ikada u ičemu donijela išta dobro, a još teže da će to donijeti i u budućnosti. Međutim, ona je, nažalost, stoljećima prisutna u raznim društvenim sferama, do današnjih dana, možda s tom razlikom što je se u modernije vrijeme znade katkad zapakirati u celofan s fjokom. No nema tog pakiranja koje može ublažiti zabranu, a pogotovo kad se ona odnosi na – knjige.

Krajem rujna i početkom listopada diljem svijeta se obilježava Tjedan zabranjenih knjiga, a na taj se način slavi i promiče sloboda čitanja, koja još uvijek "šteka" u određenim dijelovima svijeta. Ovo je praksa koja traje tridesetak godina, nastala na inicijativu udruženja "American Library Association", a diljem svijeta potiče na aktivnosti za promicanje slobodnog i besplatnog pristupa informac...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:42