StoryEditorOCM
ShowbizBITANGA I PRINCEZA

Nakon 45 godina, po mnogima najbolji album Bijelog dugmeta dolazi u prodaju s tada zabranjenim, kultnim omotom

Piše SCENA SD
28. lipnja 2024. - 17:48

Iz Croatia Recordsa stiže vijest da je počela pretprodaja kultnog albuma "Bitanga i princeza" na LP-u i Super Audio CD-u po promotivnoj cijeni.

Četrdeset i pet godina poslije, četvrti, najambiciozniji i po mnogima najbolji album kultnog "Bijelog dugmeta" dolazi u novom zvučnom ruhu, ponovno miksan s originalnih 24-kanalnih vrpci koje su sve ove godine čuvane u arhivi Croatia Recordsa, a ponovno ga je u Croatia Records Studiju miksao Goran Martinac. Vinilno izdanje albuma "Bitanga i princeza" u Abbey Road Studios rezao je Sean Magee, Grammyem nagrađeni ton majstor.

180-gram vinil dolazi i s download karticom - "Bitanga i princeza" s MP3 verzijama svih pjesama. Uz stereo verzije mikseva, spremna je Dolby Atmos verzija za digitalne servise kao i hybridni Super Audio CD s HiRes Stereo verzijom, te 5.1 surround mixom koji je u legendarnom Abbey Road studiju masterirao Simon Gibson.

Obljetnički album "Bitanga i princeza" dolazi s originalnim cenzuriranim omotom Dragana Stefanovića.

Album "Bitanga i princeza" donosi sedam pjesama - "Na zadnjem sjedištu mog auta", "Ala je glupo zaboravit njen broj", "Bitanga i princeza", "A koliko si ih imala do sad" te emotivne balade "Kad zaboraviš juli", "Sve će to mila moja prekriti ružmarin, snjegovi i šaš" i "Ipak poželim neko pismo" u kojima "Bijelo dugme" prati simfonijski orkestar i zbor.

Podsjetimo: Stvaranje ovog albuma 1979. godine pratila je cenzura. Originalnu naslovnicu, koju je dizajnirao stari suradnik Bijelog dugmeta Dragan Stefanović, na kojoj je prikazana ženska noga koja udara muške genitalne dijelove, odbila je izdavačka kuća Jugoton kao "vulgarnu". Stefanović je tada dizajnirao potpuno bijelu naslovnicu albuma, ali urednici Jugotona odbili su je s obrazloženjem da će izgledati jeftino.  Album je na kraju imao naslovnicu koju je dizajnirao Jugotonov dizajner Ivan Ivezić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 17:49