Umjerena konzumacija vina uz jelo može pomoći brojnim ljudima sa zdravstvenim problemima, poručeno je s 1. Međunarodne znanstvene konferencije "Vino i zdravlje", održane u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Udruženja vinarstva.
Voditelj Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Splitu Mladen Boban istaknuo je da sinergija svih komponenti i načina unošenja vina u organizam može blagotvorno utjecati na razne zdravstvene probleme.
Unos hrane je izvor oksidativnog stresa u ljudskom organizmu, a fenoli, tvari iz vina, snažni su antioksidansi koji mogu poništiti štetne učinke tog stresa, kaže Boban.
Vinski fenoli, uneseni u organizam kao integralni dio obroka, mogu u probavnom sustavu spriječiti nastajanje i apsorpciju štetnih proizvoda, a time se smanjuje brzina i o...
Voditelj Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Splitu Mladen Boban istaknuo je da sinergija svih komponenti i načina unošenja vina u organizam može blagotvorno utjecati na razne zdravstvene probleme.
Unos hrane je izvor oksidativnog stresa u ljudskom organizmu, a fenoli, tvari iz vina, snažni su antioksidansi koji mogu poništiti štetne učinke tog stresa, kaže Boban.
Vinski fenoli, uneseni u organizam kao integralni dio obroka, mogu u probavnom sustavu spriječiti nastajanje i apsorpciju štetnih proizvoda, a time se smanjuje brzina i o...