StoryEditorOCM

Plantella savjetujeUzgojite svoje povrće u visokim gredicama!

Piše Milica Sekulić, bacc. ing. agr/sponzorirani sadržaj
12. travnja 2024. - 14:38

Danas su visoke gredice jako popularne. Visokim vrtnim gredicama nazivamo gredice koje su podignute od tla, a mogu se prilagoditi bilo kojem postojećem vrtu, balkonu, terasi ili okućnici.

Gredice mogu biti izrađene od raznih materijala, kao što su drvo, kamen, beton ili cigla, i podižu se na različite visine, od 30 do 120 cm.

Kako izraditi visoku gredicu?

Prema raspoloživom prostoru napravimo skicu gredice i odaberemo najprikladniji prostor i materijal za izgradnju. Najbolje je da nam širina gredice ne prelazi 150 cm (ako je pristup moguć s obje strane) kako bismo mogli lako pristupiti svim biljkama u gredici. Ako odaberemo drvo kao građu, daske nikako ne smiju biti zaštićene klasičnim sintetičkim premazima ili lakovima, posebno ako želimo uzgajati povrće na organski način. Kao premaz i zaštita prirodnih građevnih materijala može se koristiti laneno ulje.

Prednosti visoke gredice: Pružaju dobru drenažu ako smo slojeve složili po pravilima, lakša je kontrola tla za uzgoj, a zemlja u povišenoj gredici je rahlija, s manje korova i s boljim vodo-zračnim režimom. U proljeće se tlo brže zagrije i razne se kulture mogu sijati ranije, uz manje sagibanja pa je korist za kralježnicu višestruka. Zahtijevaju manje održavanja, lakša je kontrola štetnika i bolesti te se biljke lakše zaštite od hladnoće prekrivanjem agrilom ili folijama.

Kako i čime napuniti gredice?

30 % Bio Plantella zemlja za visoke gredice

40 % kompost i organski materijal

30 % drenažni materijal

1. Drenažni sloj započinjemo dodavanjem grana različitih veličina. Najbolje je staviti grane u cik-cak uzorak i dodati sve sitnije grančice kako bi se popunile praznine.

2. Slijedi organski sloj s kompostom. Navrh grana dodaje se deblji sloj otpalog lišća zdravog orezanog grmlja, višegodišnji kompostirani organski ostaci i biljni otpad.

3. Površinski sloj punimo zemljom u koju ćemo saditi. Važno je odabrati visokokvalitetnu organsku zemlju BIO Plantella ZA VISOKE GREDICE, koja je posebno namijenjena vrtlarenju u visokim gredicama.

JEDNOSTAVNA FORMULA ZA IZRAČUN KOLIČINE ZEMLJE ZA PUNJENJE GREDICE: Na primjer, za gredicu veličine: visina 80 cm * širina 80 cm * dužina 100 cm trebamo 4 x Bio Plantella Zemlja za visoke gredice.

Bio Plantella Zemlja za visoke gredice ima bogat sastav jer, osim odabrane kombinacije treseta, sadrži humus glista, gnojivo, vitamine i aminokiseline. Svojim sastavom dobro zadržava vodu čak i prilikom suše te tako potiče aktivan rast povrća, ljekovitog bilja ili cvijeća tijekom cijele sezone.

Prije sadnje dodajemo organsko gnojivo Bio Plantella Nutrivit za visoke gredice, s odabranom kombinacijom hranjivih tvari, fulvinskih i huminskih kiselina, koje biološki aktivira tlo te tako potiče rast i osigurava više cvjetanja i kvalitetnije, organske proizvode.

Što se nikada ne smije koristiti kao punjenje u visokoj gredici?

Orezane grane četinara i tise, svježe grane vrbe, dijelovi lijeske i ruža, orahov list i grane, iglice četinara, svježe korijenje i gomolji, korovi s travnjaka, hrastovo lišće, kompost iz javnih kompostišta, svježi stajski gnoj, gnoj životinja koje su uzgojene upotrebom hormona i pesticida.

Sadnja raznih kultura

Sadnja u visokim gredicama obavlja se gušće nego inače jer računamo i s bočnim stranama. Moguće je saditi i sijati sve kulture ovisno o našim potrebama. Kombinacije povrća, voća, cvijeća i začinskog bilja u visokim gredicama dodatno će ukrasiti vašu okućnicu, terasu, vrt.

Tijekom ljetnih vrućih dana moramo malo više pripaziti na vlagu u gredicama jer se brže zagrijavaju i zemlja se isušuje. Zbog toga je važno koristiti supstrat BIO Plantella zemlju za visoke gredice. Prilikom zalijevanja biljke dohranjujemo organskim tekućim gnojivom Bio Plantella Vrt.

Milica Sekulić, bacc. ing. agr.,

savjetnica za Plantellu - Unichem Agro d.o.o.

info@plantella.hr, 092 194 1694, Plantella.hr

02. srpanj 2024 13:48