StoryEditorOCM

ČETVRTA PREPORUKAUprava za stručnu podršku: Jedna sorta spremna je za berbu, očekuje se randman od 17 posto i na više. Krenite u berbu!

Piše Tihana Marović
17. listopada 2024. - 14:32

Objavljena je Četvrta preporuka  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, odnosno Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u sklopu projekta „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“

Cijelu preporuku pročitajte na stranicama Ministarstva .

- U budućem tjednu očekuju se još nešto padalina ali ništa značajno, maslina se nakupila maksimalno sa vodom i kroz idućih 10 do 14 dana uz povoljnije vremenske uvijete, očekuje se postepeno sušenje ploda i povećanje randmana u uljarama.

Optimalnu tehnološku zrelost pokazala je jedna sorte u jednom uzgojnom području. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području Zapadne obala Istre (Južni dio, lokalitet Vodnjan), sorta ISTARSKA BJELICA spremna je za branje! 

Za sjeverni dio taj se termin očekuje za 10 dana. Pa je također preporuka, a zbog vremenskih uvjeta (mogućih kišnih razdoblja), za sortu ISTARSKA BJELICA, krenuti u berbu kada vrijeme dopusti i iskoristiti svaki pogodan trenutak. ISTARSKA BJELICA na ovom uzgojnom području spremna je za berbu tj. akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima. Očekivani randmani biti će od 17 posto pa na više kako vrijeme bude odmicalo.

Sve ostale analizirane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje. Nisu za berbu! - stoji u Preporuci.

17. listopad 2024 14:35