StoryEditorOCM
Župabogat program

Župljani slave Dan Općine i 32. obljetnicu oslobođenja Župe dubrovačke, za vikend nastupaju Petar Grašo i Đani Stipaničev

Piše M. R. K.
20. svibnja 2024. - 14:48

Općina Župa Dubrovačka proslavit će ovoga tjedna Dan Općine i 32. obljetnica oslobođenja Župe dubrovačke. Program obiljetnice traje od petka do 11. lipnja.

Predstavnici općine i općinskog vijeća zajedno s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata i obiteljima poginulih, u petak 24.svibnja, položit će  vijence kod spomen ploča hrvatskih vitezova. Polazak povorke  prema spomen pločama iz Općine je u 09:00 sati.

U 11:00 istog dana, održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će se dodijeliti javna priznanja.

U večernjim satima Rukometni klub Ardiaei organizira koncert u Kuparima na kojem će nastupiti Petar Grašo.

Na sam Dan općine, u nedjelju  u 11:30 sati, na Spomen obilježju u Mandaljeni upriličit će se svečana sveta misa, nakon čega će uslijediti zajedničko polaganje vijenaca uz molitvu i odrješenje za sve hrvatske vitezove.

U večernjim satima  održat će se koncert Đanija Stipaničeva na Trgu ispred zgrade Općine s početkom u 20:00 sati. Općina Župa dubrovačka svim posjetiteljima osigurala je  besplatan ulaz.

Pred sam koncert Mažoretke Župe dubrovačke predstavit će se sa izvedbama kojima su ostvarile odlične rezultate na 27. Državnom prvenstvu mažoretkinja u Varaždinu.

Kroz ovogodišnji bogati program proslave mnogobrojne udruge s područja Župe svojim aktivnostima sudjeluju u obilježavanju proslave Dana Općine.

Tako Udruga Kurenat u suradnji s Osnovnom školom Župa dubrovačka i Općinom  organizira radionicu izrade 3D oblika pomoću 3D olovki. 

Radionica je besplatna, a broj polaznika je ograničen na petnaest. Prijaviti se može putem obrasca na poveznici https://forms.office.com/e/UdDthdxdrz

Zbornik radova „Sv. Hilarion u kontekstu svoga vremena“ bit će predstavljen u četvrtak 23. svibnja u 20 sati u Velikoj vijećnici Općine Župa dubrovačka.

Knjigu će predstaviti urednik dr. sc. don Ivan Bodrožić i dr. sc. Vinicije Lupis. Riječ je o zborniku radova s međunarodnog znanstvenog skupa „Sv. Ilar u kontekstu svoga vremena“ održanog u Mlinima 19. i 20. studenog 2017. godine.

U subotu 25. svibnja s početkom u 18:30 na povijesnom lokalitetu ljetnikovca Bettera u Mlinima održat će se predavanje pod nazivom Priče iz ljetnikovca - umijeće preživljavanja. Riječ je o tzv. storytelling eventu, a predavač je Vedran Mezei, turistički vodič i autor romana: Tu sam! i Treći ključ. Događaj je besplatan i nije se potrebno prethodno najavljivati. 

Teme predavanja su zanimljivosti iz života povijesnih ličnosti u doba Dubrovačke Republike i priče vezane uz epidemije kuge i španjolske gripe na dubrovačkom području.

Nogometni klub Župa dubrovačka (veterani) organiziraju utakmicu sa HNK Neum u subotu s početkom u 17:00 sati, a ujedno obilježavaju i pet godina organiziranog rada.

 

U nedjelju Streljačko društvo i UHDDR organiziraju Turnir veterana i branitelja, zračnom puškom 10 metara u streljani u Srebrenom  s početkom u 16:00 sati dok Udruga Kurenat istog dana u 17:00 sati organizira već tradicionalni humanitarni Eko Cross koji kreće iz Mandaljene i završava u Parku u Striježicama.

01. lipnja ŽOK Župa dubrovačka organizira turnir mlađih kadetkinja u školskoj sportskoj dvorani s početkom u 11:00 sati, a tradicionalni boćarski Turnir trojki „Župa 2024.“ održat će se u Srebrenom u 13:00 sati.

Završno događanje zakazano je 11. lipnja kad će se u organizaciji Zajednice sportova dodijeliti nagrade najboljim župskim sportašima za uspjehe ostvarene u 2023. godini.

 

 

 

16. lipanj 2024 07:17