StoryEditorOCM
ŽupaNOVI SJAJ ŽUPSKOG HOTELA

U tijeku je obnova hotela Astarea, evo koje će nove sadržaje nuditi i kada se otvara

Piše Anđelka Kelava
5. travnja 2024. - 19:23

U tijeku su radovi na obnovi župskog hotela Astarea, koja je ušla u prvih četrdeset projekata privatnog sektora za koje su potpisani ugovori za financiranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iz turističkog sektora od kojih je čak šesnaest novih hotela na hrvatskom tržištu, a na dubrovačkom području je upravo župski hotel. Riječ je o ulaganjima ukupno vrijednima stotinjak milijuna eura koji će u sklopu poziva ‘Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma’ iz NPOO-a dobiti oko 46 milijuna nepovratnih sredstava.

image

U tijeku su radovi na obnovi

Anđelka Kelava

Gotovo do lipnja

Financiranja se uglavnom odnose na rekonstrukcije i uvođenje zelenih rješenja, a među njima Maistrin HUP Zagreb dobit će 6,5 milijuna eura za zelenu i digitalnu transformaciju hotela Astarea u Mlinima.

- Riječ je o potpunoj obnovi postojećeg objekta koja uključuje rekonstrukciju svih javnih prostora uz uvođenje dječjih sadržaja i proširenje wellness zone; obnovu smještajnih jedinica te energetsku obnovu zgrade – izvedba fotonaponske elektrane za potrebe hotela. Ovom investicijom stvorit će se preduvjeti za produljenje poslovanja hotela te uvođenje novih proizvoda, odnosno usluga koje će Astareu pozicionirati kao poželjan hotel za obiteljski odmor.

Predviđeno trajanje radova je do početka lipnja i oni ne bi trebali utjecati na turističku sezonu. Hotel zadržava postojeću kategorizaciju, hotel s 3 zvjezdice -odgovorili su nam iz PR službe Maistre.

Župski hotel Astarea otvoren je 1970. godine i od od samih početaka imala je izvrsnu popunjenost zahvaljujući zimskom programu u velikim smjenama britanskih umirovljenika Saga Holidays, njemačkih rudara agencije Misir Reisen, bosanskohercegovačkih skupina i vojvođanskih poljoprivrednika. Zahvaljujući tome Astarea je 1974. godine imala godišnje popunjenje od više od 340 dana pune zauzetosti, što je do danas ostao neponovljiv rezultat čak i na području cijelog Sredozemlja.

image

Hotel Astarea

Nagrađen arhitekt 

Nije to bilo nimalo slučajno. Hotel je tada imao zimski zatvoreni bazen s grijanom morskom vodom, masažu, automatsku kuglanu, biljar, otvoreno igralište mini golfa, dječje igralište, kockarnicu, zdravstvenu ambulantu, frizerski salon, suvenirnicu, taxi, noćni klub s programom, vanjske restorane s glazbom za ples gdje su cijelu godinu svirali splitski “Mladi Batali”, današnja grupa Magazin.

- Lijepo uklopljen u okolni prostor, funkcionalan i s puno izvanpansionskih sadržaja, Hotel Astarea je nakon izgradnje privukao pozornost kako turističke tako i arhitektonske struke. Za projekte Hotela Astarea i Rodilišta u Sarajevu, izgrađenih iste 1970.godine, Bogoljub Kurpjel je dobio prestižnu “Borbinu” nagradu za životno djelo na prostorima bivše države. Građevinski su radovi povjereni dubrovačkoj tvrtki Graditelj. Prvi direktor Hotela Astarea je bio iskusni turistički radnik Đuro Drašković, koji je imao kompliciranu dužnost uvođenja poslovanja luksuznog hotela u sredini koja u tome do tada nije imala nikakvog iskustva. Jezgru zaposlenika su činili domaći Župljani, većinom dotadašnji stipendisti poduzeća, a nedostatak kadrova je popunjem mladim radnicima iz Konavala, Primorja, doline Neretve i Drniša - kazao je prije 4 godine prilikom obilježavanja 50 obljetnice hotela Astarea gospar Neven Jerković. 

05. travanj 2024 19:24