StoryEditorOCM
ŽupaEDUKACIJA I TOLERANCIJA

Mališi iz župskog vrtića na poseban način obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Piše Dv
8. travnja 2022. - 14:34

Prema odluci Ujedinjenih naroda Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja, a u nekim zemljama cijeli mjesec travanj je posvećen podizanju svjesnosti o poremećajima iz spektra autizma. U Dječjem vrtiću „Župa dubrovačka“ obilježen je svjetski dan svjesnosti o autizmu. Odgojiteljice i stručni tim provodile su aktivnosti s ciljem poticanja tolerancije, razumijevanja i prihvaćanja drugih, razvijanje percepcije sebe kao važnog člana zajednice, te osjećaja prihvaćenosti i pripadanja. Osim navedenog djeca su i na simboličan način obilježila dan puštajući plave balone na Trgu ispred Općine.

Poremećaj iz spektra autizma je vrlo složen neurorazvojni poremećaj kojeg najčešće karakteriziraju sljedeća obilježja: teškoće u socijalnim interakcijama, teškoće verbalne i neverbalne komunikacije, ograničene aktivnosti i interesi, te stereotipna ponašanja. Prema međunarodnoj udruzi Autism Europe, procjenjuje se da diljem Europe ima oko 5 milijuna osoba s autizmom, a poremećaj zahvaća 1 na 100 djece. Rano otkrivanje i dijagnostika je od velike važnosti, kako bi se što ranije moglo započeti s tretmanima i intervencijama.

Bitno je naglasiti da ako ste upoznali jednu osobu s autizmom, upoznali ste JEDNU osobu s autizmom, budući da se osobe s poremećajima iz spektra autizma međusobno razlikuju kao što se i svatko od nas međusobno razlikuje.

06. svibanj 2024 04:47