StoryEditorOCM
ŽupaUOČENA FEKALNA ONEČIŠĆENJA

Je li more u Župi čisto za kupanje? Župski pročelnik apelira: ‘Nije kriv samo sustav, treba provjeriti i brodare! Javna je tajna što rade...‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
3. srpnja 2023. - 20:26

Prije desetak dana sugrađani su fotografirali očito fekalno onečišćenje u župskoj vali. More je bilo onečišćeno u Kuparima i u Srebrenome.

Dan prije objavljeno je kako je more onečišćeno i u Platu. Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove, sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, upozorio je javnost da je na plaži Ht Plat uzorkovanjem mora i analizom utvrđeno da se radi o fekalnom onečišćenju te je preporučeno da se na toj plaži ne kupa.

image

Kanalizacija izvire usred mora pred plažom u Kuparima

Čitateljica/

Pitali smo Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije kad je i koliko puta uzorkovano more u Kuparima, Srebrenom i u Platu, gdje je prije desetak dana zabilježeno fekalno onečišćenje, te znaju li koji je uzrok. Zanimalo nas je i kad će se i može li se ovaj problem trajno riješiti, te koliko je vremena potrebno da se iz mora očisti fekalno onečišćenje?

U odgovoru voditeljice Odjela za okoliš Dolores Grilec stoji da ‘Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije provodi ispitivanje kakvoće mora prema županijskom Programu na 122 plaže u 14-dnevnim intervalima‘:

- Sva ispitivanja provode se sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje NN73/08 koja je usklađena s EU Direktivom o upravljanju kvalitetom vode za kupanje 2006/7/EC. Zavod je do sad obavio tri ciklusa ispitivanja, te je započeo četvrti ciklus. Svi rezultati ispitivanja nalaze se na stranici https://vrtlac.izor.hr/ords/kakvoca/kakvoca.

image

Dolores Grilec

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Provođenjem redovnog Programa ispitana su po 4 uzorka u Kuparima i Srebrenom. Zbog utvrđenog kratkotrajnog onečišćenja 19.06.2023. godine na plažama Vile Plat i Smokovjenac u Platu obavljena su dodatna uzorkovanja (Vile Plat 21. i 22.06.2023. i Smokovjenac 21., 22.,23. i 26.06.2023.). Svi rezultati ispitivanja po završetku analize šalju se Državnom inspektoratu za koordinirani inspekcijski nadzor radi utvrđivanja izvora onečišćenja.

- Na preživljavanje mikroorganizama koji putem otpadnih voda dospijevaju u morski okoliš utječe čitav niz čimbenika od kojih su najznačajniji svjetlo (sunčevo zračenje), temperatura i salinitet. U uvjetima svjetla srednje vrijeme preživljavanje je između 2 i 7 sati. Koliko će dugo onečišćenje mora potrajati najviše ovisi o izvoru onečišćenja, morskim strujama i količini ispuštene otpadne vode - ističe Dolores Grilec u svom odgovoru.

Za onečišćenje mora u Župi pitali smo i Juru Marića, pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Župa dubrovačka:

- Što se tiče uzorkovanja mora, bio je prekid onečišćenja, koje je bilo privremeno. Na plaži Smokovjenac je ostalo zadnje, bila je inspekcija dva puta. Svaki dan smo bili zajedno s komunalnim redarima, i došlo je do prestanka. Bio je problem u Hotelskom Plat, ali su riješili - rekao je Jure Marić.

- Poslana je obavijest o prestanku onečišćenja 30. lipnja, bilo je granično, inače bi išla sedmodnevna zabrana s označavanjem i zagrađivanjem plaže. Sad su uzorci čisti. Trenutno se svugdje u Župi može kupati. More se uzorkuje po ciklusima. Prošle smo godine čak i sami tražili neke provjere radi nas. Zavod za javno zdravstvo izlazi i na poziv građana - dodao je.  

image

Pročelnik Jure Marić

Kako spriječiti onečišćenje mora?

- Teško, jer je problem u nas i s oborinskom odvodnjom, na dosta mjesta se ulijeva u sustav i to pumpa ne može odraditi. Zato imamo rezervnu novu pumpu. Dogodi se to, a ja bih volio da provjere i brodare. Ovo što ljudi slikavaju, da je nasred vale mrlja, to nema veze s kanalizacijskim sustavom - ističe Marić.

- Sve te masne mrlje dolaze iz drugog izvora. Znamo da poslije velike kiše dolazi do onečišćenja, kao i u Gradu. Netko pusti septičku, ali to je sve kratkotrajno i nestane. Kad je problem na mjestu gdje znamo da ima cijev, onda tražimo mehanički kvar koji se može dogoditi, ali se odmah i popravi. Što se tiče ovih mrlja, to nema veze sa sustavom. Treba provjeriti brodare, i to ove domaće. Velike jahte ne mogu otvoriti tank jer im se odmah, koliko sam upoznat, upali alarm, pa to ne mogu napraviti sve i da hoće. Naši ‘zuje‘ tu po uvali, to je javna tajna. Lučka kapetanija bi ih trebala obilaziti i tražiti račune za pražnjenje. Samo što u nas to tako prolazi, ne samo tu, nego od Prevlake do Rijeke - rekao je pročelnik Marić. - Ta mrlja koja se pokaže nije mogla po zakonima fizike i hidrologije izaći s te dubine i pojaviti se nasred srebrenske vale - zaključio je.

01. svibanj 2024 13:23