StoryEditorOCM
PelješacZa podmorje bez otpada

Više od stotinu ronilaca iz regije čistilo jednu od najljepših peljeških vala, ugostile ih kolege iz Lovišta

Piše G. B.
16. lipnja 2024. - 16:01

Članovi Ekološko ronilačkog kluba Lanterna u Lovištu su već u petak dočekali kolege iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.  

Ugodno s korisnim, tako bi se mogla nazvati ekološko-ronilačka akcija čišćenja podmorja jedne od najljepših uvala na Jadranu. Neki od ronilaca iz okolnih zemalja sudjelovali su i u lanjskoj akciji, zaljubili se u ovo ambijentalno mjesto smješteno duboko u zaštićenoj uvali na vrhu Pelješca. Ovo je oaza za nautičare pa s obale Lovišta od ranog proljeća do kasne jeseni puca pogled na luksuzne jahte i jedrilice usidrene i po nekoliko dana.

image

Akcija čišćenja podmorja Lovišta

Ivica Trojanović

Kako bi sačuvali svoj komadić raja članovi Lanterne drugu godinu organiziraju čišćenje podmorja. U tome im uz kolege iz susjednih zemalja, pomažu i ronioci iz Dubrovnika, Korčule, Metkovića i Splita te članovi Hrvatske gorske službe spašavanja pa se u subotu na rivi u Lovištu nešto iza devet sati okupilo više od stotinu sudionika akcije.

Oko 10 sati akcija je krenula, na rivi je ostalo svega nekoliko podupirućih članova i pokrovitelja, među njima i načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić, kojoj pripada i Lovište. Osobno je došao podržati akciju. Kaže kako je turizam uz vinogradarstvo i vinarstvo jedna od najvažnijih grana općine, a prekrasne plaže i more resursna osnova. Na njoj se temelji turistički uspjeh naših mjesta na području Orebića, pa je odgovoran odnos prema okolišu i održivi turizam logičan izbor i strateško usmjerenje.

Ronioce je s rive ispratio i direktor TZ općine Orebić Mladen Đeldum koji i ove godine zadovoljno trlja ruke jer su noćenja u prvih pet mjeseci na području Orebića veća za 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U brojkama ostvareno je 68.548 noćenja pa ako se po jutru dan poznaje, ovo bi mogla biti odlična turistička godina za područje Orebića koji slavi i 120 godina turizma, kaže Đeldum.

image

Akcija čišćenja podmorja Lovišta

Ivica Trojanović

Negdje oko 14 sati ronioci su se vratili. Gumenjaci i brodovi pretrpani smećem, istovara se na rivi pa se dalje vozi na deponij. I tu nije bio kraj druženju. Tek je počelo, rekao je Igor Đuričić, predsjednik Ekološko ronilačkog kluba Lanterna. Slijedio je ručak pa ronjenje do kraja vikenda na najljepšim lokacijama pelješkog podmorja.

image

Akcija čišćenja podmorja Lovišta

Ivica Trojanović

A kako ocjenjuje akciju?

„Druga ekološko-ronilačka akcija u Uvali Lovište protekla je u najboljem redu. Izvuklo se oko šest kubika smeća. Toliko smo izvukli i prošle godine, no ove godine je bilo gotovo četrdesetak ronilaca više. S obzirom na količinu izvađenog smeća i omjer ronilaca u odnosu na prošlu godinu možemo zaključit da je smeća ipak ove godine manje i da je ovaj projekt u samo dvije godine počeo ostvarivati zacrtane ciljeve – smanjenje smeća i podizanje svijesti domaćeg stanovništva i turista o važnosti brige za okoliš“, istaknuo je Đuričić.

- Vidimo se dogodine u Uvali Lovište! - poručili su organizatori.

16. lipanj 2024 16:04