StoryEditorOCM
PelješacNAŠ, A NIJE NAŠ

Nijemac Heinz od 1975. godine dolazi u Borje kod obitelji Krističević, poznaje tri generacije mještana i točno zna tko je iz koje kuće

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
4. listopada 2022. - 19:06

Nijemac Heinz Hilchenbach iz okolice Hanovera prvi put je u Borju na Pelješcu ljetovao davne 1975. Da, prije čak 47 godina! I rijetke su bile godine u kojima nije došao.

ZAJEDNO SLAVE

Toliko je zavolio Borje i obitelj Krističević i oni njega da se ondje već odavna osjeća kao doma. I kad mu je supruga na žalost preminula 2005., nastavio je dolaziti sam. Obitelj Krističević ne može zamisliti bablje ljeto bez njegova osmijeha: uvijek dolazi u rujnu, kad mu je i rođendan, dan prije nego njegovu domaćinu, pomorskom kapetanu Branku Ivu Krističeviću, pa ga oni dvojica uvijek zajedno slave. Heinzu je rođendan 28. rujna, Ivu 29. rujna, pa zajedno pušu u jednu svjećicu, smije se naš sugovornik.

- Ima već desetak godina da skupa slavimo rođendan. On je posebno naglasio da je posebno sretan kad je u to doba kod nas, da budemo skupa na toj proslavi rođendan. Moja žena Nada nam učini tortu - kaže Ivo, uz kojeg budu i njegova djeca Ana i Nikša, kao i šira obitelj.  

image

Uvijek pozitivan i nasmijan

Privatni Arhiv/

OSTAO GASITI POŽAR

Od svog je prijatelja Heinza mlađi čak 15 godina, ali to nikad nije bila prepreka njhovom velikom prijateljstvu:

- Hans - kako ga zove od milja - prvi je put došao u nas ‘75, ja sam imao 25 godina. Moja se obitelj već bavila iznamljivanjem. Baš te godine, kad je prvi put došao, izbio je veliki šumski požar u okolici Borja. Osam dana je gorjelo! U selu je bilo još gostiju, Francuza, Austrijanaca i Nijemaca, svi su pošli s brodom osim njega. On je jedini ostao s mještanima i vatrogascima da bi gasio taj požar - govori o Heinzu koji je jučer otputovao u Njemačku i nismo se stigli susresti.

- Dolazio je skoro svake godine, a nekad je imao i dva godišnja odmora, jedan na Pelješcu, a drugi u Španjolskoj. Putovao je svijetom, bio je u Kanadi, na Kubi... Ali je uvijek ostao vjeran Borju. Preko njega su nam dolazili i drugi gosti, članovi njegove familije, koji i dan danas dolaze. Baš smo familijarno povezani - kazuje gospar Ivo, koji ima i druge vjerne i višegodišnje goste, Austrijance, Nijemce i Poljake, ali nijedne kao što je Heinz.

image

Zajednička proslava rođendana s domaćinom

Privatni Arhiv/

TOČNO ZNA TKO JE IZ KOJE KUĆE

- Do prije dvije godine dolazio je sam s autom, imao je već punih 85 godina. Putovao bi po tri dana jer nikad nije vozio više od 600 kilometara dnevno. Uvijek je imao plan putovanja. U nas obično ostaje tri sedmice. Prošlu i ovu godine doveo ga je sin koji živi u Hamburgu, a došao je sa svojom životnom partnericom Giselom.

Ono što ga je prvenstveno oduševilo u Borju jest dobra hrana, ističe gospar Ivo.

- Bio je uvijek na punom pansionu, a ribe je bilo u izobilju i to obožava. Ima i svoje mjesto na plaži. Bili smo tako povezani da je našao sebe i našao zadovoljstvo među našom familijom, ali i sredinom u kojoj se našao. Pozna puno ljudi u Borju, sad već tri generacije onih koji su živjeli ondje, tako da točno zna tko je iz koje kuće - s osmijehom kazuje gospar Ivo.

Borje je malo mjesto na južnoj obali poluotoka Pelješca, svijeno poput gnijezda 500-tinjak metara iznad mora. U ona doba kad je Heinz počeo dolaziti, živjelo je u njemu šest familija, a sad, kako kaže Ivo, nema nitko od onih koji su tada živjeli.

- Sad ima 30 kuća. Ljeti bude 150 ljudi, a zimi bude dvoje. Mi isto živimo u Orebiću, ali afitajem kuću u Borju. Sezona nam traje od kraja svibnja do polovice listopada. Nije uvijek sve popunjeno, ali dobro je.

image

Heinz s Anom Bokšić

Privatni Arhiv/

UVIJEK POZITIVAN

Zapravo je Ivov otac Niko Krističević bio prvi domaćin Heinzu. Niko je bio 1910. godište, a preminuo je 2010., kao stogodišnjak.

- Tako nam i gosti dožive lijepe godine. Heinz je oduševljen našom kuhinjom i našom hranom i svim tim skupa.

Izgleda da je to u vas tajna dugovječnosti?, nagađamo.

- Može bit‘! - smije se Ivo. - I znate, taj je čovjek prijateljski nastrojen, ne gleda ništa crno nego uvijek pozitivno - odaje još jednu tajnu dobroga i dugoga života.

I danas se sporazumijevaju na engleskom, iako je još 1975., u vrijeme požara, naučio prve tri hrvatske riječi: ‘brzo‘, ‘voda‘ i ‘gasi‘.

- Doći će nam i iduće godine, ako ga zdravlje posluži - nada se Heinzov domaćin.

image

Heinzu je rođendan 28.09, a Ivu 29.09.

Privatni Arhiv/
image

Lijepi trenuci njegova duga i dobrog života u Borju

Privatni Arhiv/
image

Nijemac Heinz Hilchenbach iz okolice Hanovera prvi put je u Borju na Pelješcu ljetovao davne 1975.

Privatni Arhiv/
08. srpanj 2024 21:18