StoryEditorOCM
NeretvaPOZNATI NERETVANSKI KUHAR JOZE TOMAŠEVIĆ

Volim fancy specijalitete iz TV emisija, ali su mi ipak draži naši grah i tripice

Piše Ante Šunjić
27. svibnja 2023. - 10:47

Na gastro večeri s majstorima hrvatske kuhinje, povodom Dana Grada, Pločani će u subotu navečer uživati u specijalitetima razvikanog majstora Tomislava Špičeka, ali i široj javnost manje poznatog, ali neprijepornog autoriteta u pripremi ukusne hrane Joze Tomaševića iz Baćine.

image
Ante Šunjić

Joze to radi već gotovo 40 godina i nema manifestacije na gradskom području i šire na koju nije pozvan kada organizatori žele posjetiteljima poslužiti vrhunsku okrjepu. Nedavno je kuhao na mladoj misi u Gradcu 500 porcija graha, pa povodom 1. svinja u Pločama, a nakon subote, već u nedjelju priprema meso na roštilju za Auto moto Racing team Ploče koji organizira feštu. I takvim tempom već gotovo četiri desetljeća. Besplatno, s vlastitim priborom i opremom, koju nakon manifestacija sam pere i održava. I kaže da mu ni danas, kada mu je 78 “na leđima”, nije teško. Pogotovo kada su posjetitelji zadovoljni, a to je redovito. Skroman kakav jeste, Joze će istaknuti i svoje pomoćnike zadnjih godina, bez kojih bi mu bili puno teže, Gojka Sušca i Jadranka Batinovića.

Jegulje za liječnike

Nakon završetka Srednje ugostiteljske škole u Dubrovniku i Više turističke u Opatiji, Joze je do 1975. godine radio u ugostiteljstvu, između ostaloga i u dubrovačkom hotelu Excelsior, zatim 23 godine u tisku, pa privatno, a danas je umirovljenik. “Kuhanje mi je velika ljubav! Teško mi je reći kada sam to točno otkrio, ali jednostavno sam vidio da mi leži i pripremao sam hranu na poslu i kod kuće. Volim gledati emisije o kuhanju i tu “pokupim” nešto što mi je zanimljivo pa primijenim dok spremam hranu. Najdraža su mi narodna jela: grah, paprikaš, pašticada, tripice i druga”, kaže nam.

Joze je pripremajući dobru hranu obišao cijelu Hrvatsku, a u Sloveniji je predstavljao dolinu Neretve. U Varaždinu ga je tadašnji gradonačelnik Čehok osobno pohvalio. U Srijanima je, tijekom jedne manifestacije, vjetar odnio šator i bilo je jako hladno, pa je Joze prisutnim ljudima, da se malo zagriju, podijelio i hranu koja je bila namijenjena organizatorima. Uzvratili su mu s dva pečene odojka koja su dopremili iz Omiša. U Tovarniku su, na jednom natjecanju, prisutni pojeli doslovno sve što je Joze pripremio, pa nije imao što predstaviti žiriju! A jednom prilikom, prije šest godina, stjecajem okolnosti, potpuno sam je pripremio svadbu za 300 uzvanika u baćinskom zaseoku Franići, bez struje, dok su mu vodu dopremili kamionom! I sada dok se sprema za subotu i nabavlja hranu, već je pet kilograma jegulje pripremljeno za liječnike iz New Orleansa, koji su, putujući Europom, bili njegovi gosti prošle jeseni, a s obzirom kakvu im hranu pripremio, biti će još dugo. A kada ga pitamo: “Do kada?”, odgovara: “Ipak godine svakog sustižu. Volje i dalje imam, ali sve mi je fizički zahtjevnije raditi. Srećom, tu su moji pomoćnici Gojko i Jadranko. Svake godine kažem- još samo ovu godina, ali još ne odustajem. Vidjet ćemo.”

image
Ante Šunjić

Daje krv, voli sport i poljoprivredu 

 

Koliko je Joze svestran čovjek svjedoči i nekoliko idućih redaka. Kao veliki ljubitelj sporta, bio je predsjednik NK Jadran i s Bartolom Kalebom, Slobodanom Jakićem i drugima, suosnivač Nogometnog saveza Dalmacije, te 30 godina delegat u 1. B ligi i nižim rangovima. Uzgaja masline, lozu i smokve. Trenutačno ima 400 litara ulja i 1 200 litara bijelog i crnog vina. A krv je darovao 70 puta…

Joze će i u subotu nastupiti s Udrugom branitelja Grada Ploča s kojom ima odličnu suradnju. Predsjednik UBGP Željko Čović kaže da je prezadovoljan dosadašnjom suradnjom i da će do iduće godine iskomunicirati sa svim udrugama i institucijama čiji je Joze član i koje ga pozivaju da im priprema hranu, da ga zajedno predlože za Nagradu Grada Ploča za životno djelo.

image
Ante Šunjić
03. svibanj 2024 06:45