StoryEditorOCM
NeretvaIzgrađen davne 1935. godine

Riječka tvrtka Oktopus sanirat će tunel u Stablini

Piše Ante Šunjić
10. studenog 2021. - 08:39

Jedan od dva tunela u Stablini, koji se nalaze u lošem stanju, sanirat će riječka tvrtka Oktopus d.o.o. iz Rijeke. Projekt  sanacije je izradio Centar građevinskog fakulteta d.o.o. Zagreb, a nakon što je Grad Ploče raspisao javnu nabavu za izvođenje radova, kao najpovoljniji ponuđač izabrana je riječka tvrtka. Ugovorena cijena radova je nešto veća od dva milijuna kuna, s PDV-om. Riječ je o prvom tunelu iz pravca Ploča.

Početak radova na sanaciji tunela vezan je uz izvođenje radova na aglomeraciji Grada Ploča. Kako je aglomeracija na tom dijelu -Faza IV, planirana za izvođenje od 1. prosinca 2021. do 30. ožujka 2022. godine, plan je da se prvo izvedu radovi vezano za aglomeraciju a potom pristupi sanaciji obloge tunela.

Paralelno s izvođenjem navedenih aktivnosti, provodi se i procedura odabira građevinskog nazora. Financiranje sanacije prvog tunela u Stablini izvodit će se proračunskim sredstvima Grada Ploča.

Inače, tunel je izgrađen 1935. godine u “živoj” stijeni, bez obloge. Do sada su izvedene povremene sanacije tunelske obloge, manjeg opsega, što je uključivalo prskanje bokova i svoda tunela mlaznim betonom te na kratkim potezima izradu betonske obloge. Na području iznad trase tunela je stambeno naselje Stablina, u kojem ne postoji kanalizacijska mreža te se sve otpadne vode, kućanske i oborinske, nekontrolirano ispuštaju u okoliš. Posljedica toga je procjeđivanje otpadnih voda u tunel što onemogućava normalno odvijanje prometa kroz tunel i ograničava pješačku komunikaciju tim dijelom naselja. Također, prilikom jačih oborina pojačan je dotok procjedne vode u tunel te je prolazak kroz tunel gotovo nemoguć.

02. svibanj 2024 15:34