StoryEditorOCM
NeretvaRibanje i ribarsko prigovaranje

Radnici u ribarstvu su deficitarna radna snaga

Piše Stanislav Soldo
29. listopada 2023. - 13:57

Ribari trebaju biti stalno i aktivno uključeni u izradi proglašenja zaštićenih područja na moru. Radnike u ribarstvu potrebno smatrati deficitarnom radnom snagom zbog lakšeg zapošljavanja strane radne snage. Pomorski dodatak treba povećati s 33 eura na 53 eura, potrebno je u sportski i rekreacijski ribolov uvesti obavezu slanje podataka zbog praćenja stanja stokova. Potrebna je brža obrada zahtjeva za državnu potporu za štete na uzgajalištima dagnji te nastavak aktivnosti na utvrđivanju štete na uzgajalištima kamenica, zaključci su to ovogodišnjeg Susreta ribara u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, a domaćin ovogodišnjeg događanja je bila Obrtnička komora Šibensko-kninske županije.

- Unatoč višestrukim izazovima u kojima se nalaze sada već godinama, zadržavamo jednak broj ribara, uz povećanje broja zaposlenih u ribarskim obrtima u odnosu na prošlu godinu za 4 %. Hrvatski ribari su otporni, uporni i čvrsti, takav je i Ceh ribarstva i akvakulture HOK-a koji aktivno i kontinuirano ističe probleme i traži rješenja, u dobroj suradnji s Upravom ribarstva. I na ovom Susretu formulirat ćemo zaključke s kojima ćemo pristupiti nadležnim institucijama, s ciljem unapređenja uvjeta poslovanja za hrvatske ribare, kazao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dalibor Kratohvil. Teme Susreta ribara bili su aktualno stanje u lokalnom i nacionalnom ribarstvu, ali i inspekcijski nadzor u ribarstvu te izazovi koje Natura 2000 i Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine stavljaju pred ribare, ali i efekti i potencijali EU fondova za unapređenje hrvatskog ribarstva.

Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Stjepan Nedoklan je u obraćanju i panel raspravi upozorio na brojne probleme s kojima se susreću hrvatski ribari.

- Jasno i glasno komuniciramo svoja stajališta i ne odstupamo od njih, zastupamo interese naših kolega koji žive od mora. Nadležna Uprava za ribarstvo i ostale institucije s kojima smo često u dijalogu imaju sluha za naše probleme, često se sastajemo i puno komuniciramo. Dokaz tome su potpore i nadoknade za ribare kao izdvojeni dio svakog paketa mjesta i odgovor na stalne krize koje unazađuju ribarstvo. Problema je mnogo, ali nastavljamo tražiti rješenja, i na Susretu, ali i svakoga dana prije i poslije, zaključio je Nedoklan.

03. svibanj 2024 17:13