StoryEditorOCM
NeretvaPočelo je !

Prizor od kojega zastaje dah, na Neretvi nove lađe, a u zraku Krila Oluje

Piše Stanislav Soldo
6. lipnja 2024. - 14:51

 Krenuli su pripreme za lađarsko natjecanje na Neretvi koje se održava tradicionalno u drugu subotu kolovoza.  Zanimljivo je da će neretvanski lađari ovogodišnji Maraton veslati u novim lađama. Naime, udruga lađara naručila je od brodogradilišta „Stipaničev“ u Tribunju izgradnju 33 nove lađe, a do Maratona trebalo bi biti gotovo njih petnaestak koje će tog dana zaploviti Neretvom. Tribunjski kalafati grade nove lađe po predlošku izvorne neretvanske lađe.  

image
Josip Bandic/Cropix

   - Ove nove lađe će zasigurno imati duži vijek trajanja jer će biti odložene u skladištu dok će na Neretvi biti samo na dan održavanja Maratona lađa, kazao je predsjednik udruge lađara Neretve, Luka Oršulić najavivši ovogodišnji 27 po redu maraton lađa. Očekuje sudjelovanje tradicionalnih lađarskih ekipa, ali i dolazak novih kojima će ovo biti debitantski nastup.

Oršulić je najavio akrobatske letove Krila Oluje u čast maratona lađa, koji će se održati u Opuzenu neposredno prije Brzinskih utrka lađa za startne pozicije.

  - To će biti iznimno atraktivno za pogledati i ponosni smo što nam dolazi akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva-kazao je Oršulić. 

image

 Luka Oršulić
 

Tom Dubravec/Cropix

Iako lađari dobivaju nove lađe za natjecanje stare lađe s kojima su do sada vozili neće propasti. Vodstvo udruge lađara za njih imaju velike planove. Po promotivnoj cijeni od 4900 € prodati će se lokalnim lađarskim udrugama koje će u njima veslati ili će im služiti za turističke svrhe, upravo kako je to osmislio u gradu Opuzenu, Milojko Glasović. On je jednu od tih starih lađa izveo na vodu, gdje stoji svakodnevno kao turistička atrakcija, a u njoj će kada im krenu treninzi veslati opuzenske lađarice za ženski 

S obzirom da je riječ o masovnom događaju u kojem sudjeluje nekoliko desetaka tisuća ljudi, direktor Maratona lađa, Mišo Glavinić naglašava da se posebna pozornost posvećuje sigurnosti lađara na vodi. Kazao je da će se dan prije maratona obići kompletna lađarska ruta od Metkovića do Ploča kako bi se izbjegli neželjeni događaji poput nasukavanja lađarske ekipe Stabline prošle godine. 

image

Mišo Glavinić

Tonci Plazibat /Cropix
20. lipanj 2024 10:34