StoryEditorOCM
NeretvaSjećanje na 14. rujna 1991. godine

Prigodnim programom obilježena obljetnica vojne akcije Zelena tabla – Mala Bara: „Neka i nas, kao i branitelje prije 32 godine, vode osjećaji solidarnosti i zajedništva“

Piše ante šunjić
14. rujna 2023. - 20:56

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju Laniština, na mjestu pogibije Ante Vrdoljaka, kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Ploča, svečanošću u Domu kulture, te svetom misom u pločanskoj crkvi, obilježena je 32. obljetnica vojno radarstvene akcije Zelena tabla – Mala Bara u kojoj je 14. rujna 1991. godine osvojena prva neprijateljska vojarna u Domovinskome ratu i osvojene velike količine naoružanja i vojne opreme koje su distribuirane na brojna ratišta.

Osim sudionika akcije i članova braniteljskih udruga, svečanosti su nazočili Ante Tvrdeić, izaslanik predsjednika RH, Jozo Šerić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, Ante Damić, izaslanik ministra obrane, Žaklina Marević, izaslanica dubrovačko-neretvanskog župana i drugi.

„Drago mi je da u miru možemo proslaviti 32. obljetnicu ove veličanstvene akcije. Odajemo počast sudionicima tih zbivanja, koji su bili na pravoj strani povijesti, na strani pravde i ovaj datum biti će zlatnim slovima upisan u povijesti našega grada. Nikada ne smijemo zaboraviti odvažnost i hrabrost svih koji su sudjelovali u akciji, koji su izložili sve što imaju za svoju zemlju i za svoj narod. I kao što su prije tri desetljeća vodili njih, tako i nas danas trebaju voditi osjećaji solidarnosti i zajedništva“, rekao je gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, koji je uručio prigodni poklon Nadi Vrdoljak, udovici Ante Vrdoljaka, koji je poginuo u akciji.

„Danas su u našim Pločama s pijetetom sjećamo naših hrabrih branitelja koji su nam omogućili da živimo u slobodi. Akcija Zelena tabla imala je veliki utjecaj na cjelokupni tijek Domovinskoga rata, ne samo u dolini Neretve i na jugu naše Domovine. Svojom hrabrošću, požrtvovnošću i ljubavlju, sudionici akcije pokazali su kako se voli Domovina. Zahvaljujući njima više se nikada nećemo naći u sličnoj situaciji, a na nama je da nastavimo čuvati i izgrađivati zemlju na ponos svih“, rekla je Žaklina Marević.

Ante Tvrdeić je, u ime predsjednika RH Zorana Milanovića, svima čestitao važnu obljetnicu, a o tijeku same akcije i događajima u danima nakon nje govorio je Živko Žderić, zapovjednik PZO-a i kasnije zapovjednik 3. pločanske bojne 116. brigade Hrvatske vojske. Pločanski župnik don Ante Bitunjac naglasio je važnost žrtve hrvatskih branitelja i apelirao da se nikada ne zaboravi prolivena krv poginulih za Hrvatsku, i ne samo prolivena krv, nego i znoj i žrtva svih koji su iznijeli pobjedu u Domovinskome ratu. Svečanost je vodila Lora Mihaljević, a uveličale su je članice ženske klape Kolajna iz Komina, te Crkveni pučki pjevači iz Rogotina.

20. rujan 2024 07:50