StoryEditorOCM
NeretvaTreća sreća

Ponovljen natječaj za nabavku sterilnih kukaca koji će braniti mandarine od sredozemne voćne muhe:"Bez njih smo gotovi"

Piše Stanislav Soldo
15. siječnja 2024. - 08:01

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) raspisala je ponovljeni postupak za nabavu steriliziranih kukuljica sredozemne voćne muhe. Rok podnošenja prijava je 31. siječanj 2024., a procijenjena vrijednost nabave je 478.260,00 EUR-a.

Nabavlja se 448.000.000,00 (četiristo četrdeset i osam milijuna) laboratorijski uzgojenih sterilnih kukaca sredozemne voćne muhe.Nabavka sterilnih kukuljica ima i posebne zahtjeve pa tako kukuljice moraju biti obojane fluorescentnom bojom u prahu. Također moraju biti sterilizirane 24 do 48 sati prije početka izlijeganja muhe s dozom ionizirajućega zračenja ekvivalentnoj jačini od 100 Gy (Greja).

image

Posljednji kontigent sterilnih mužjaka ispušten je 2022. godine

Podsjetimo, HAPIH je do sada raspisao dva natječaja javne nabave za nabavku sterilizirane kukuljice koje predstavljaju specifičan i ograničeno dostupan biološki materijal, međutim, unatoč svim naporima i osiguranim sredstvima nije bilo prijavitelja.

Nažalost ove jeseni sredozemna voćna muha "brala" je na veliko neretvanske mandarine, skoro jednako kao i poljoprivrednici jer za razliku od prethodnih godina HAPIH nije nabavio sterilne kukce pa se muha nakotila. Stotine je tona trulih plodova koji otpadaju sa stabla jer ih je "ubola" muha. Nakon što mandarina požuti muha je ubode i nju položi jajašca iz kojih se u narednom razvojnom stadiju izleže ličinka-crv koji se hrani pulpom mandarina koja u konačnici istruli i otpadane sa stabla. Za proizvođače mandarina problem je veliki i kompliciran. Do sada su sterilni mužjaci sredozemne voćne muhe nabavljali u Izraelu ali od toga ove godine nije bilo ništa. Podsjetimo, u poplavi različitih rješenja poput postavljanja žutih lovki kao iznimno učinkovita pojavila se biološka metoda poznatija kao " tehnika sterilnih kukaca" (SIT tehnika), koja je krenula iz Izraela a svoju primjenu je doživjela i u ostalim agrumarskim zemljama EU-a.

Riječ je o masovnom laboratorijskom uzgoju sterilnih mužjaka te njihovo ispuštanje u prirodu gdje su brojčano nadmoćnijih prema prirodnim mužjacima. Naime, u prirodno okruženje se pusti nekoliko milijuna sterilnih kukaca koje se pare sa divljim ženkama ali ne razvijaju potomstvo zbog steriliteta. Rezultat ove metode sterilnih kukaca je da ženka sredozemne voćne muhe odlaže sterilna jaja iz kojih se ne razvijaju ličinke.

image

Luka Zonjić Luji odlučio je ispilati mandarine

Ante Šunjić/Cropix

Sredozemna voćna muha (Ceratitis capitata) karantenski je štetnik većeg broja kultura, a kod nas ipak najviše štete pravi na mandarinama. Naime, odrasla muha leže jaja u plod zrelih, žutih plodova, uzrokujući propadanje ploda s čime se bore domaći proizvođači. U početnom periodu, dok se mandarine beru u fazi tehnološke zrelosti, zaraza je minimalna ili je uopće nema. U periodu kada plod fiziološki dozre, zaraza je primjetnija, posebno u toplim i kišnim jesenima baš kakva je bila prošla jesen.

Trule mandarine idealno su mjesto za širenje sredozemne voćne muhe. Stoga stručnjaci upozoravaju da se otpali plodovi moraju zbrinuti na odgovarajući način na odlagalištima bio otpada ili se trebaju zatrpati u zemlju na dubini od tridesetak centimetara. Proizvođače agruma su sukladno Akcijskom planu suzbijanja sredozemne voćne muhe dužni provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla, odnosno zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe. Berba mandarina je završila, međutim ono što zabrinjava je stotine tona mandarina koje su otpale sa stabala i trule na plantažama. Takve trule mandarine ako se ne zbrinu na odgovarajući način idealno su stanište za razvoj štetnika, sredozemne voćne muhe, koja će ukoliko se ne realizira nabavka sterilnih mužjaka potpuno uništiti proizvodnju mandarina u Neretvi. Upravo zbog toga strepe neretvanski poljoprivrednici jer ako se nešto radikalno ne poduzme dogodine je očekivati još veću najezdu sredozemne voćne muhe, koja ne napada samo mandarine već i sve ostalo voće i povrće.

image
Cropix
01. svibanj 2024 12:22