StoryEditorOCM
NeretvaSigurnost hrane

Pogledajte što možete konzumirati bez roka trajanja: šećer, ocat, kuhinjska sol, pjenušci, žvakaće gume....

Piše Stanislav Soldo
12. lipnja 2023. - 09:09

Jedna od najvažnijih informacija potrošača o hrani koja se kupuje u dućanima je rok trajanja hrane. Cilj označavanja roka trajanja je osigurati potrošaču mogućnost izbora hrane sigurne za konzumaciju i odgovarajuće kvalitete unutar određenog vremenskog razdoblja. Izuzetno je važno da subjekti u poslovanju s hranom ispravno odrede i označe rok trajanja hrane kao i da ga potrošači razumiju na ispravan način. Nerazumijevanje i nerazlikovanje značenja datuma minimalne trajnosti, "Najbolje upotrijebiti do …" kao i "Upotrijebiti do…" datuma dovodi do povećanja rizika od konzumacije nesigurne hrane i povećanog bacanja hrane.

Riječ je o oznakama koje treba različito tretirati i proizvođači hrane moraju jasno odrediti kad se koja oznaka koristi. Kada govorimo o oznaci "Upotrijebiti do" u tom se slučaju hrana se ne smije prodavati, distribuirati i konzumirati nakon isteka (ponoći) navedenog datuma. Po isteku označenog datuma hrana je nesigurna za konzumaciju te se ne smije nalaziti na tržištu. Ako takav proizvod imate kod kuće ne smijete ga konzumirati po isteku "Upotrijebiti do…" datuma, osim ako je hrana, prije isteka podvrgnuta dodatnom postupku, odnosno procesu kojim je postala sigurna, a na to se odnosi zamrzavanje ili prekuhavanje. S druge pak strane, kada govorimo o oznakama "Najbolje upotrijebiti do…" i "Najbolje upotrijebiti do kraja…" su navodi povezani s kvalitetom hrane i predstavljaju razdoblje u kojem se može očekivati da će hrana ostati u svojem optimalnom stanju koji se odnosi na izgled, miris i okus. Nakon isteka toga datuma mogu se očekivati promjene u okusu, mirisu, izgledu i/ili konzistenciji hrane, ali će hrana i dalje biti sigurna za potrošača, pod uvjetom da se čuvala prema uputama na ambalaži i da ambalaža nije oštećena, te se kao takva može konzumirati još neko kraće vrijeme.

image
Bozo Radić/HANZA MEDIA

Određena hrana je izuzeta od obveze navođenja datuma minimalne trajnosti, što je navedeno u novom vodiču označavanja rokova hrane, kojega je izdalo Ministarstvo poljoprivrede. U skladu s odredbama Unije kojima su propisane druge vrste navođenja datuma, datum minimalne trajnosti se ne zahtjeva za: svježe voće i povrće, uključujući krumpir, koje nije oguljeno, rezano ili obrađeno na sličan način, ali ne vrijedi za proklijalo sjeme i slične proizvode npr. klice mahunarki, vina, likerska, pjenušava i aromatizirana vina i slični proizvodi dobiveni od voća izuzevši grožđe, te pića KN oznake 2206 00 dobivena od grožđa ili mošta od grožđa, pića koja sadrže 10 % vol ili više alkohola, kolače i pekarske proizvode koji se, s obzirom na njihov sastav i namjenu, konzumiraju unutar 24 sata od proizvodnje, ocat, kuhinjsku sol, kristal šećer, slastice koje se uglavnom sastoje od aromatiziranih i/ili obojenih šećera, žvakače gume i slične proizvode za žvakanje.

Informiranje potrošača o hrani predstavlja komunikaciju subjekta u poslovanju s hranom s potrošačem. Stoga subjekti u poslovanju s hranom koji su odgovorni za informacije o hrani, moraju voditi računa da informacije o hrani budu u skladu s odgovarajućim harmoniziranim propisima na razini Europske unije kao i nacionalnim propisima, odnosno da između ostalog budu potpune, jasne i lako razumljive potrošaču, pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

28. travanj 2024 09:19