StoryEditorOCM
NeretvaNeretva vrije

Podjela državne zemlje na području Komina uzbunila poljoprivrednike: " Životima ćemo braniti parcele koje obrađujemo "

Piše Stanislav Soldo
14. ožujka 2023. - 09:19

U dolini Neretve uskoro slijedi velika podjela državnog poljoprivrednog zemljišta. Za sada je u ovom procesu najdalje otišao grad Ploče gdje se očekuje zaključivanje provedenog javnog natječaja za zakup i potpisivanje ugovora sa budućim zakupoprimcima na 25 godina. Raspisivanje javnog natječaja za podjelu državnih parcela na području grada Opuzena trebalo bi biti u travnju.

Međutim, puno je nezadovoljnih poljoprivrednika poglavito na području Ploča koji nisu prošli na natječaju za zakup. Formirana je nedavno i udruga poljoprivrednika "Modrič" Komin čiji su članovi dosadašnji korisnici državnih parcela od kojih mnogi nisu prošli na natječaju za zakup. Kako ističu do sada imaju sedamdesetak članova a broj se svakodnevno povećava.

Iako za sada ne žele javno istupati, informacije doziraju uglavnom na svom facebook profilu Kominjani rezolutno ističu da neće tako lako prepustiti parcele koje godinama obrađuju. Mogu se čuti i najave prosvjeda ispred gradskog poglavarstva u Pločama te građanski neposluh ukoliko novi zakupoprimci pokušaju ući u posjed parcela koje obrađuju poljoprivrednici iz Komina.

Ako treba i životima ćemo braniti parcele koje obrađujemo-rekao nam je jedna poljoprivrednik koji je želio ostati anoniman. Čini se kako Kominjani neće tako lako prepustiti državno zemljište novim zakupoprimcima.

Kako ističu, udruga poljoprivrednika Modrič Komin osnovana je u veljači 2023 godine s ciljem kvalitetnog i ujedinjenog rješavanja problema poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na području katastarske općine Komin u nadležnosti Grada Ploča. Udruga aktivno djeluje na očuvanju zajedničkih interesa u borbi za bolje sutra kominskih poljoprivrednika-objavili su na svom facebook profilu.

U svrhu navedenih ciljeva, udruga djeluje na postizanju pravednijeg gospodarskog, socijalnog i kulturnog položaja poljoprivrednih proizvođača s područja katastarske općine Komin na način da zaštiti interese svojih članova i članica putem svih zakonom dozvoljenih sredstava.

Ukazujemo na pravilno i pravedno gospodarenje državnim poljoprivrednim zemljištem te pružamo potporu poljoprivrednim proizvođačima na pravno reguliranje svog statusa. Udruga surađuje sa svim subjektima ruralnog razvoja, lokalnom zajednicom, tijelima državne uprave, razvojnim agencijama, LAG-ovima, znanstvenim i obrazovnim institucijama.

Nezadovoljni su ponašanjem gradske uprave Ploča jer je kako navode, grad zakonom ovlašten da rješava a ne da komplicira raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem. Ističu da se nikako ne mogu sastati sa gradonačelnikom Mišom Krstičeviće. Primljeni su kod pročelnika a ujedno i predsjednika povjerenstva za raspisivanje natječaja Danijela Štule, čije su ovlasti i odgovornost tehničke prirode-navode na facebook stranici udruge.

O problemu natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području k.o. Komin upoznali su ministricu poljoprivrede, Mariju Vučković, Upravu za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede RH te Dubrovačko-neretvansku županiju, čije se mišljenje u ovom natječaju valorizira.

Podsjetimo, natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Ploča u katastarskim općinama: Komin i Opuzen I, te Plina i Kobiljača raspisan je prije nešto više od godinu dana. Maksimalna površina za zakup po sudioniku javnog natječaja iznosi 10 hektara.

26. travanj 2024 12:40