StoryEditorOCM
Neretva63 godine u sportu

Ploče su najdraži teren barbe Ante Jerkovića: Igrao je nogomet i bacao disk, ali ga je na kraju osvojio rukomet

Piše Ante Šunjić
20. rujna 2023. - 18:40

Godine 1983. u Ploče je iz Stanišića kraj Sombora došao Ante Jerković i odmah se uključio u rad kluba. S manjim prekidima od tada do danas trenira razne klupske selekcije, od prve ekipe s kojom je prvi put ušao u Prvu ligu do danas kada vodi mlađe kadetkinje. Njegovim dolaskom intenzivirao se stručni rad, napose s mlađim uzrastima. Možemo slobodno reći da njegovim dolaskom počinje moderno razdoblje u radu s igračicama i razvoju pločanskog rukometa.

Posvećen trenerskoj karijeri

S ovom konstatacijom, izrečenom na nedavnoj svečanosti povodom 45 godina RK “Dalmatinka” Ploče, složit će se ne samo pratitelji rukometnih nego općenito športskih događanja u gradu na ušću Neretve. Ante Jerković 40 je godina u Pločama i postao je “alfa i omega” ženskog rukometa.

image
Ante Šunjić/

Rukometom se bavi već 63 godine. Počeo je igrati 1960. u matičnom RK “Mladost” iz Stanišića, nakon par godina prešao u RK “Dalmatinac” iz Riđice koji je nastupao u Vojvođanskoj ligi, poslije čega je nosio dres somborskog RK “Agrosavez”, koji je igrao II ligu bivše države, a od 1974. bio je trener-igrač matičnog kluba.

image

Iz starih sportskih albuma

Privatni Album/

Lom noge prisilio ga je da prije vremena napusti igračku i potpuno se posveti trenerskoj karijeri. Kao trener, s ŽRK “Stanišić” plasirao je 1978. u I B jugoslavensku ligu i stvorio je više prvoligaških igračica, među njima i reprezentativki popu Nade Tanjge, Mirjane Đurice, Mirjane Matijević i drugih. U to vrijeme tijesno je surađivao s proslavljenim trenerom Bepom Samardžijom, tadašnjim trenerom RK “Bane Sekulić” iz Sombora.

“Početkom 1983. sam iz obiteljskih razloga preselio u Ploče i odmah se uključio u rad RK “Dalmatinka”. Kao trener s klubom sam prošao Dalmatinsku ligu, Hrvatsku ligu istok, Jedinstvenu hrvatsku ligu, I B ligu (Dalmacija, Istra), te Prvu hrvatsku rukometnu ligu u koju smo se plasirali 1994. godine.

image
Privatni Album/

Devedesetih godina mlađe dobne skupine igrale su značajnu ulogu u hrvatskom rukometu, pa smo tako sudjelovali u tri finala i osvojili po jedno treće i četvrto mjesto. Također, obnašao sam dužnost trenera u kadetskoj reprezentaciji u vrijeme kada je izbornik bio Goran Mrđen i Zoran Mlinarić, a više godina radio sam kao instruktor u kampu za mlađe uzraste u HRS”, kaže nam Jerković, koji je trenirao i dva BiH premierligaša, ŽRK “Zrinjski” iz Tuzle i ŽRK “Ljubuški” s kojim je bio jesenski prvak.

Osim toga, s trećeligašem RK “Mladost” iz Dalja, s kojom je osvojio prvo mjesto u tom rangu, ušao je završnicu Hrvatskog kupa izbacivši RK “Podravka Lino” i RK “Trešnjevka”. Nakon povratka u Ploče opet je preuzeo RK “Dalmatinku” a u posljednje vrijeme brine o mlađim klupskim kategorijama i obnaša razne funkcije u klubu.

Okitio se srebrom

“Rukomet mi znači život, njemu sam potpuno posvećen. Kao dječak igrao sam nogomet i bacao disk, ali ljubav prema rukometu usmjerila je moj sportski, a mogu reći i životni put. Da krv nije voda, dokaz su moj sin i dvije unuke. Sin Ivan, osim što vodi pločanske rukometašice, izbornik je hrvatske reprezentacije 2008. godište i mlađe, unuka Karla je vratarka, a Antea igra srednjeg vanjskog, pa mogu reći da smo prava rukometna obitelj”, rekao je Jerković.

image

Ante Jerković- Dalmatinka

Ante Šunjić/

Kao trener Ante Jerković osvojio je srebro u Puli za godište 1976. i mlađe, a isti uspjeh ponovio je 1992. u Rijeci s godištem 1977. i mlađe, te u Čakovcu 1993. (godište 1975. i mlađe). S mlađim uzrasnim kategorijama bio je četvrti u Puli 1994. te treći u Poreču 2022. i 2023. Sada radi s 2008. godištem i selektira ekipu godište 2010. koja je prvi put uključena u I ligu Jug.

image

Iz starih sportskih albuma

Privatni Album/

Traži se ozbiljan sponzor

U Pločama se igra reprezentativni rukomet, klub je dao brojne igračice za reprezentaciju. Trenutačno uz prvu ekipu trenira preko 130 djevojaka i djevojčica, te više od trideset veteranski koje nastupaju na raznim turnirima. Zaista respektabilan pogon, koji treba financirati. Ljudi koji vode klub snalaze se na razne načine, ali nasušno im je potreban jedan ozbiljan sponzor na dulje staze. Grad Ploče i Dubrovačko-neretvanska županija daju određena sredstva, kao i još neke firme, no da bi pločanske “Malene” zadržale sadašnji nivo, trebaju dodatnu financijsku potporu. Jerković se zahvaljuje svima koji su do sada pomagali, a posebno želi izdvojiti bivšeg ministra iz Ploča Tomislava Ćorića i Antu Rubića (Šuco Trans).

image
Ante Šunjić/
27. travanj 2024 06:44