StoryEditorOCM
NeretvaKRŠE SE DVA ZAKONA

Pločanski hadezeovci: ‘Ne znamo što je gore, imati gradsku upravu koja bezobrazno lažira podatke ili ljude koji očigledno nisu sposobni obavljati svoj posao‘

Piše D. V.
17. lipnja 2024. - 12:37

Iz pločanskog HDZ-a uputili su priopćenje u kojem upozoravaju na nepravilnosti kad je riječ o izvršenju proračuna, a upozoravaju na kršenje čak dva zakona.   

Ovaj tjedan će proći točno mjesec dana od kad su naši gradski vijećnici otkrili lažirane podatke o izvršenju proračuna za 2023. godinu. Od tada smo mogli samo čuti gradonačelnikovo opravdanje kako je došlo do „nenamjerne pogreške“ te kako su pristupili korekcijama te će novi materijali vijećnicima biti dostavljeni u zakonskom roku, do 31. svibnja 2024. Ono što nam također slijedi je unutarnja revizija, utvrđivanje svih činjenica i odgovornosti, a potom i odluka o eventualnim sankcijama“. Podsjetimo, unutar materijala o izvršenju proračuna prezentiran je manjak, odnosno dug, za prošlu godinu u iznosu od 472.448,16 eura dok se istodobno iznos duga od 1.082.094,48 eura nalazio u službenim financijskim izvještajima za već spomenutu godinu. Dakle, netko je izgleda „nenamjerno“ zaboravio više od 600.000,00 eura.

Ne znamo što je gore, imati gradsku upravu koja bezobrazno lažira podatke ili ljude koji očigledno nisu sposobni obavljati svoj posao, kada si dopuštaju ovakve greške. Pojasnimo, tu prvenstveno mislimo na odgovorne ljude u gradskoj upravi, od gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika kao i predsjednice Gradskog vijeća. U odgovornim gradskim upravama ovakvi podaci obavezno prolaze njihov filter prije objave na Gradskom vijeću. S pravom se pitamo, kao i naši građani, jesu li vladajući shvatili ozbiljnost ovakve situacije ili se, kao i do sada, nadaju zaboravu i guranju, ovakvih i sličnih stvari, pod tepih. Razvidno je da se gradska uprava ne može ili ne želi uhvatiti u koštac s problema pa one probleme, koje ne može ili ne želi riješiti, kao što smo već naveli, pokušava gurnuti i gura pod tepih.

Prisjetimo se, još prošle godine smo upozorili na loš materijalni status odgajateljica u vrtiću, odnosno da njihove plaće nisu bile usklađene sa Zakonom. I tek nakon naše reakcije, gle čuda, reagirala je i gradska uprava i omogućila našim odgajateljicama, našim novcem, zakonom definirano povećanje. Izgleda da im to nije bilo dovoljno pa su s istom praksom nastavili i ove godine. Mi smo tu da reagiramo, da ih poučimo, da ih naučimo, a sve u interesu naših odgajateljica ili, kako često puta znamo kazati, teta. Gradonačelnika i gradsku upravu očito nije briga ili svjesno i namjerno krše Zakon. Naime, nakon povećanja plaća u osnovnoškolskom obrazovanju svi gradovi su imali zakonsku obvezu uskladiti koeficijente naših odgajateljica. Nažalost, vrijedni suradnici našeg gradonačelnika nišu našli za shodno uskladiti navedeno. Dapače, kako bi " kupili vrijeme", jer gradska blagajna je prazna, još uvijek nije došlo do povećanja plaća, a sve to, gle čuda, opravdava se kreiranjem novog Kolektivnog ugovora. Gospodo, ako je i od vas, previše je! Uostalom, zašto jednostavno kad može komplicirano? Pa zato što je, odgovorno i argumentirano tvrdimo, blagajna nikad praznija, a vrijeme se gubi na populizam i prazna obećanja. No, za obećanja ipak ima vremena jer su iduće godine izbori pa ćemo, po tko zna koji put, naslušati liste lijepih želja i novih ideja naše vladajuće kaste. Vrijedi vidjeti kakva će se opravdanja složiti za licemjerno kršenje zakona ili će sve ostati na muralu koji, kakve li ironije, prikazuje Božicu pravde.

Navikli smo da su za „revolucionare“ zakoni nebitni, pogotovo ako ne postoji kaznena ili prekršajna odgovornost za neprovođenje istog, međutim, kada predstavljate Državu i donosite zakone u Hrvatskom saboru neke stvari su neoprostive.

24. lipanj 2024 19:55