StoryEditorOCM
NeretvaVIŠEGODIŠNJI PROBLEM

Pločanima prisjelo kupanje u kanalu Vlaška. Sve je crno od ugljene prašine koju vjetar raznosi iz luke. Oglasila se i Lučka kapetanija, evo što kažu što je poduzela Luka

Piše Ante Šunjić
22. srpnja 2023. - 16:13
U suzbijanju prašenja, koriste svi raspoloživi resursi, od vatrogasnih vozila do rasprskivača i drugih sredstava kako bi se stvorila zaštitna tvrda kora na površini ugljena uskladištenog u luci, koja bi trebala spriječiti prašenje.Ante Šunjić/

Brojni kupači koje su subotnji dan željeli provesti na kupanju u pločanskome akvatoriju ili na obližnjim plažama neugodno su se iznenadili prizorima koji se ih dočekali u kanalu Vlaška i na otvorenome moru oko pločanske luke.

U kanalu se žuka, pelin-tamaris i ostalo raslinje poprimili crnu boju od ugljene prašine koju vjetar raznosi iz luke, a na površini mora također plutaju velike količine prašine. Riječ je o višegodišnjem problemu na koji upozoravaju lokalni ekolozi i pojedini političari.

Luka Ploče je do sada poduzimala određene korake, ali očito nedovoljne da se spriječe ovakvi prizori. Iz Uprave pločanske tvrtke rekli su nam da je riječ o izuzetno nepovoljnim vremenskim uvjetima i da rade sve kako bi se šteta minimizirala, te će nastaviti raditi u tom smjeru.

 Lučka kapetanija Ploče se oglasila, evo što su zatekli na terenu

Lučka kapetanija Ploče izvijestila je kako su njeni djelatnici izašli na teren, u samu luku Ploče i u pločanski akvatorij, kako bi utvrdili što se događa nakon dojava o prašenju.

Kako su nas izvijestili, utvrđeni su „tanki slojevi ugljene prašine“ na površini mora, „zbog utjecaja jakog vjetra“, koji prašinu sa lučkih skladišta odnosi u more.

O zatečenom stanju kontaktirali su Luku Ploče d.d. i Lučku upravu i, kako navode, uvjerili se da se, u suzbijanju prašenja, koriste svi raspoloživi resursi, od vatrogasnih vozila do rasprskivača i drugih sredstava kako bi se stvorila zaštitna tvrda kora na površini ugljena uskladištenog u luci, koja bi trebala spriječiti prašenje.

 

Tekst i slike: Ante Šunjić

03. svibanj 2024 20:04