StoryEditorOCM
Neretva30.OBLJETNICA USTROJSTVA

Neretvani se prisjetili poginulih pripadnika 3. pločanske bojne i obilježili tri desetljeća od ustrojstva

Piše piše: Ante Šunjić
26. studenog 2021. - 11:55

U Pločama je obilježena 30. godišnjica ustrojstva 3. pločanske bojne 116. brigade HV. Pripadnici postrojbe, te predstavnici braniteljskih udruga, gradske vlasti, policije i vatrogasaca, kao i članovi obitelji poginulih branitelja, položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomenika poginulim braniteljima iz Ploča i kod Središnjeg križa na gradskom groblju Laniština u Pločama.

image
Pločani su dostojno obilježili 30.godina 3.bojne 116 brigade HV
Ante Šunjić

Nakon toga obišli su grobove šestorice poginulih pripadnika bojne u Pločama i u Rogotinu. Pločanski župnik don Ante Bitunjac i župnik u Rogotinu don Dalibor Milina predvodili su molitvu za poginule hrvatske branitelje i istaknuli njihovu ulogu u Domovinskome ratu, te značaj njihove žrtve u borbi za samostalnu državu. Don Ante je predvodio misu za branitelje u crkvi Kraljice neba i zemlje u Pločama.

image
Pločani su dostojno obilježili 30.godina 3.bojne 116 brigade HV
Ante Šunjić

Prisjetimo se poginulih pločanskuh branitelja. Ninoslav Abramović živio je u Baćini, poginuo je na Južnome bojištu 10. svibnja 1992 godine. Andrija Čurčić rođen je u Ilijašu, a živio je u Šarić Strugi. Poginuo je 28. svibnja 1992. Najteže trenutke pločanska bojna doživjela je 12. kolovoza 1995. kada su u jednome danu poginula četvorica pripadnika. Albin Osti živio je u Pločama, Ivica Petrović u Ploče je stigao iz Teslića, a Stipe Štrbić i Siniša Musulin živjeli su u Rogotinu. Toga dana još su trojica boraca ranjena, a više ih je ozlijeđeno. Unatoč tragediji, postrojba je vlastitim snagama vratila položaje i neprijatelju nanijela velike gubitke.

image
Pločani su dostojno obilježili 30.godina 3.bojne 116 brigade HV
Ante Šunjić
25. travanj 2024 21:59