StoryEditorOCM
NeretvaZAŽABLJE

Najmanja općina najviše izdvaja za sport: Ulaganjima u sport i rekreaciju do bolje kvalitete života lokalnih stanovnika

Piše Stanislav Soldo
17. veljače 2022. - 12:55

Prema podacima Ministarstva financija i na temelju njih napravljene analize portala nacelnik.hr, u 2020 godini po stanovniku najviše sredstava iz proračuna za sport izdvojila općina Zažablje.

Ova općina broji samo 757 stanovnika i za sport je izdvojila nešto više od milijun kuna što je 1388,82 kune po stanovniku. I po ukupnom postotnom izdvajanju za sport iz Proračuna 2020. u vrhu se također našlo Zažablje, koje je za tu granu općinskih aktivnosti osiguralo blizu polovicu (47.22 posto) proračunskih sredstava.

Općina Zažablje tako je financirana izgradnju dječjeg igrališta u sklopu projekta centar aktivnosti mladih u Bijelom viru, rekonstrukcija nogometnog igrališta Postolič, te u Mliništu izgradnja igrališta s gumenom podlogom nadomak društvenog doma. Također je nabavljeno 10 komada električnih bicikala za rekreacijske potrebe lokalnog stanovništva. Uz ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju dječjih igrališta te njihovo održavanje, dio sredstava je isplaćen sportskim udrugama s općinskog područja.

image
 Mlinište
Ivo Ravlić

U 2022. planirano je oko 800.000 kn ulaganja za rekreaciju i sport, gdje je dio namijenjen za ulaganja u postojeća igrališta, kao i izgradnju novih, potpore u radu udruga sa područja Općine, kao i održavanje sportskih manifestacija od kojih posebno ističemo Trupijadu sv. Liberana općine Zažablje, upoznaju nas iz Zažablja. U Općini Zažablje se, inače, 2017. godine održala i Trupijada sv. Liberana s ciljem stvaranja jedne nove tradicije po kojoj će ovo malo mjesto postati prepoznatljivo, a ujedno posjetiteljima pokazati svu ljepotu prirode njegova okružja. Veliki odaziv natjecatelja i posjetitelja, ih je dodatno motivirao da samo natjecanje iz godine u godinu dignu na veću razinu odvijanja. Sama manifestacija se bazira na natjecanju u vožnji trupom/trupinom kojim se prezentira trupa kao tradicionalno plovilo koje se koristi preko 600 godina u Neretvi, uz bogat kulturno umjetnički program. Tim programom želi se za budućnost očuvati dašak prošlosti iz života stanovnika kako Zažablja, tako i Neretve, ali i očuvati kulturnu baštinu neretvanskog kraja.

image
 Načelnica općine Zažablje Maja Vrnoga.
 

-Cilj ulaganja u sport i rekreaciju je da pridonesemo povećanju kvalitete života lokalnih stanovnika u ruralnom području, posebice onih lošijeg ekonomskog statusa koji nisu u mogućnosti putovati kako bi sudjelovali u sportskim i društvenim aktivnostima koja su organizirana u okolnim gradovima. Smatramo da uključivanje djece i mladih u sportske i društvene aktivnosti pridonosi smanjenju rizika od poremećaja u ponašanju djece i mladih, te će unaprijediti zdravlje istih- kazala je za portal nacelnik.hr, načelnica Zažablja Maja Vrnoga.

image
 Josip Ostojić  i Ivan Mioč iz udruge ladjara Vidonje.
28. travanj 2024 13:20