StoryEditorOCM
NeretvaUzbuna u Neretvi

Moljac na plantažama mandarina, brsti i smokve, kruške, lovor, ukrasno bilje, ugroženi su i vinogradi

Piše Stanislav Soldo
31. siječnja 2023. - 10:23

Narančin trnoviti štitasti moljac "Aleurocanthus spiniferus", pojavio se i u dolini Neretve. Posljednjih nekoliko dana proširila se informacija o pojavi novoga karantenskog štetnika u dolini Neretve, točnije na Rivi u Opuzenu. Zanimljivost je što je prva službena pojava štetnika zabilježena upravo na naranči sorte Valencia, koja je na tom mjestu posađena davne 1948. godine.

Kako ističu u svom priopćenju iz udruge Neretvanska mladež ne radi se o izoliranom slučaju. Zaraza ovim štetnikom zabilježena je u urbanom dijelu Opuzena, dok za sada nije uočena zaraza na plantažama. Zasigurno je pitanje dana, kada će biti uočena prisutnost ovoga štetnika i na komercijalnim voćnjacima.

Pojava ovoga štetnika se možda veže i za neuobičajenu intenzivnu pojavu gljive čađavice Capnodium Citri na mandarinama u kasnu jesen 2022. godine. Gljiva čađavica je saprofit koji se naselje na mednu rosu, a koja je posljedica intenzivne ishrane kukaca kao što su: Lisne uši Aphidae, Štitaste uši Coccus L., ali i novi štetnik Narančin trnoviti štitasti moljac Aleurocanthus spiniferus.

Ovogodišnja intenzivna pojava "crnila" na mandarinama, tj. gljive Čađavice, zasigurno je prisutnost štitaste uši, ali vrlo lako moguće i kombinacija sa novim štetnikom. Narančin trnoviti štitasti moljac štetu čini sisanjem biljnih sokova. Tom prilikom luči obilnu mednu rosu (ljepljivi sekret – šećer) na koji se naseljavaju gljive čađavice, smanjujući transpiracijsku površinu lista i ploda. Biljka u takvim uvjetima zaostaje i rastu i razvoju, a ukoliko se ne provodi zaštita može doći do sušenja čitave biljke.

Bitno je napomenuti da gljiva čađavica nema nikakvo štetno djelovanje na ljudsko zdravlje, pere se vodom, a jedini loš tržišni učinak je neugledan izgled plodova agruma, što ponekad odbija kupce agruma.

Narančin trnoviti štitasti moljac je polifagni štetnik, što znači da napada veliki broj biljaka domaćina, poput: agruma, kruške, vinove loze, smokve, šipka, lovora, ukrasno bilje i drugo. Uvidom u tražilicu registriranih SZB, pronašli smo jedno sredstvo registrirano na mandarinama, međutim postoji ograničenje u primjeni: Primjena: za suzbijanje narančinog trnovitog štitastog moljca (Aleurocanthus spiniferus) u koncentraciji 0,045-0,075 % (45-75 mL sredstva/100 L vode) uz utrošak vode 1000-3000 L/ha. Maksimalna dopuštena količina po jednoj primjeni iznosi 2,25 L/ha. Sredstvo se primjenjuje od početka formiranja ploda do stadija kada su plodovi postigli 80 % veličine (BBCH 71-78). Sredstvo primijeniti kod pojave prvih ličinki. Dozvoljene su najviše dvije primjene godišnje s razmakom između tretiranja od najmanje 21 dan. Pozivamo mjerodavne na ozbiljnost dostavljene informacije i poduzimanje svih potrebnih mjera u cilju suzbijanja i iskorjenjivanja ovoga karantenskog štetnika, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Neretvanska mladež, Željko Bjeliš.

30. lipanj 2024 21:31