StoryEditorOCM
NeretvaVukovi napadaju !

Lovačka hajka u neumskog zaleđu zabrinula zažapske stočare: "Ajme, ajme eto ih nama… Žive će nas pojesti "

Piše Stanislav Soldo
17. siječnja 2024. - 11:35

U neumskom zaleđu lovci su prošlog vikenda organizirali hajku na vukove. Vukovi su rastjerani na području Drijena, Žukovica i Zelenikovca gdje je bilo uočeno trinaest vukova. Portali javljaju da je u prvoj ovogodišnjoj organiziranoj hajci sudjelovalo je oko 90 lovaca, a pokrivali su pozamašan teritorij općine Neum. Neumski lovci su novu hajku najavili za kraj veljače ili početak ožujka.

Sada kad su vukovi potjerani iz neumskog zaleđa za pretpostaviti je da će se skrasiti sa hrvatske strane granice jer za životinje ne postoje administrativne barijere, na području Dubrovačkog primorja i općine Zažablje. U Hrvatskoj odnosno Europskoj uniji su zakonom zaštićeni, nitko ih neće ubijati i na njih provoditi hajke bez obzira kakve štete pričinjavali. Na području općine Zažablje imaju hrane koliko hoće i nemaju prirodnih neprijatelja niti lovci na njih smiju zapucati.

Na području Vidonja prošlih su dana zaklali dva magarca, junicu, rastrgali su lovačkog psa, pojeli su konja u Trnovici.

image

Vukovi su na Vidonjama zaklali junicu i magarca

Ovdašnji stočari su ozbiljno zabrinuti, očekuju i nove napade jer vukovi instinktivno dolaze na prostore gdje nemaju nikakvih prijetnji a dosta hrane posebno na području Vidonja gdje je nekoliko uzgajivača domaćih životnja.

- Nije to samo jedan vuk. To su čitavi čopori. Sigurno ih ima petnaestak. Kada zakolju magarca ili konja sve pojedu, oglođu i samelju čak i kosti tako da od životinje ništa ne ostane-kaže nam Ivica Volarević Buć iz braniteljske zadruge koja na Vidonjama u općini Zažablje uzgaja ovce, krave buše, magarce.

- Neki dan su vukovi zaklali psa od kojega je samo ostalo nekoliko dlaka. Postali su opasnost i za ljude pastire koji čuvaju svoja stada. Domaće se životinje uznemire kad ih izvedemo na pašu, to je znak da su vukovi u blizini i da osjećaju opasnost, kaže nam Ivica.

Još ljetos smo pisali i vučjim napadima na području općine Zažablje kada su na OPG-u Zdenka Barišića rastrgali ovce i janjce i to nedaleko od naselja Mlinište. Dio ovaca je nestao i vlasnik nije pronašao njihove lešine.

image

Stočari zabrinuti zbog čestih napada vukova

Cropix

Nakon što su rastjerani iz neumskog zaleđa stočari očekuju da će se vučji napadi u narednim danima intenzivirati na području općine Zažablje. Premda pričinjavaju velike štete vukovi su zaštićene životinje. Tako prema važećim hrvatskim zakonima, svaki onaj tko ubije vuka kaznit će se novčanom kaznom u rasponu od 7.000,00 do 30.000,00 kuna (929.06 EUR-a- 3 981.68 EUR-a) bez obzira kakvu štetu vuk prethodno pričini. Tako zakon sprječava stočare i lovačka društva da se udruže i povedu hajku na ove krvoločne divlje životinje, koje su se posljednjih godina namnožile. Posebno harače pograničnim područjima između Dalmacije i južne Hercegovine u što spadaju i dijelovi općine Zažablje.

- Ovo nije normalno. U Hrvatskoj su zaštićeniji vukove nego ljude. Ne dopuštaju da se provede hajka i što ćemo mi sada kada navale ovi vukovi koji su se iz neumskog zaleđa sklonili kod nas. Rastrgat će nam ovo malo stoke što je ostalo-ogorčeni su ovdašnji stočari.

image
Cropix

Vučiji napadi straše ne samo vlasnike domaćih životinja već i ostale stanovnike brdskih područja doline Neretve. Stočari su ogorčeni na državne institucije jer štite vukove dok su ljudi i domaće životinje prepušteni na milost i nemilost tim krvoločnim životinjama.

27. travanj 2024 10:25